Στην επικράτεια καταγράφονται 12.500 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων 6.000 στην Κεντρική Μακεδονία
Στα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας κορονοϊόυ στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και το άνοιγμα της αγοράς αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας έκκληση στους πολίτες για λίγη υπομονή ακόμη.
Όπως είπε, το lockdown των τελευταίων πέντε εβδομάδων δείχνει να έχει κάποια αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται μία αργή ωστόσο σε σχέση με το αναμενόμενο υποχώρηση της επιδημίας. Τόνισε δε χαρακτηριστικά, ότι «με το ζόρι θα κάνουν Χριστούγεννα οι ΜΕΘ», στις οποίες προβλέπεται ότι θα είναι κατειλημμένες 300 κλίνες, αν δεν υπάρξει αυξητική τάση των κρουσμάτων, κάτι που δεν έκρυψε ότι φοβούνται οι επιστήμονες, έστω και με αυτό το μικρό άνοιγμα της αγοράς που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Αναφερόμενη στα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, είπε ότι συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, καταγράφονται περίπου 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα από 450 νέες εισαγωγές την ημέρα που ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν σχετικά λιγότερα κρούσματα σε ανθρώπους ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, γεγονός ευοίωνο όπως σημείωσε, γιατί η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία.
Ωστόσο, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε, ότι σήμερα η πληρότητα στις ΜΕΘ φθάνει το 82% στην επικράτεια, το 77% στην Αττική και το 91% στην Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ακόμη, ότι εκτιμάται πως στην επικράτεια υπάρχουν 12.500 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 6.000 στην Κεντρική Μακεδονία. Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε, το άνοιγμα της αγοράς είναι ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά η επιτροπή αποφάσισε να συναινέσει, προκειμένου να δοθεί ένα αίσθημα κάποιας ελευθερίας και μιας οικονομικής ανάσας, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα περιοριστικών μέτρων.
Η καθηγήτρια τόνισε, ότι ο φόβος για αύξηση των κρουσμάτων την εορταστική περίοδο είναι μεγάλος και επεσήμανε, ότι αν την Πρωτοχρονιά φθάσουμε στους 600 διασωληνωμένους, αυτό θα σημαίνει επανάκαμψη του δεύτερου κύματος και όχι ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Απηύθυνε ακόμα έκκληση σε όλους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, ιδιαίτερα ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τονίζοντας ότι «οι γιορτές αποτελούν κίνδυνο εκτίναξης των κρουσμάτων μέσα σε ένα βράδυ».
Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.
Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».