Κορονοϊός: Tι πάει στραβά στο δεύτερο κύμα πανδημίας στη Γερμανία

Κορονοϊός: Tι πάει στραβά στο δεύτερο κύμα πανδημίας στη Γερμανία

Τα επόμενα βήματα προβληματίζουν

Τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είχαν ως στόχο να λειτουργήσουν σαν «κυματοθραύστης» απέναντι στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και άλλοι χώροι έκλεισαν. Εμπορικά καταστήματα, σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έμειναν ωστόσο ανοιχτά.

Η κεντρική ιδέα του μερικού lockdown ήταν να περιοριστούν όσο γίνεται οι τομείς που αφορούν τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο και να στηριχθεί η οικονομία με την στενή έννοια. Οι εργαζόμενοι θα συνέχιζαν κανονικά να εργάζονται και τον ελεύθερο χρόνο τους θα τον περνούσαν στο σπίτι.

Στο μεταξύ οι χριστουγεννιάτικες αγορές, με την παραδοσιακή τους μορφή δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ οι αριθμοί νέων μολύνσεων στη Γερμανία «προκαλούν ανησυχία». Όπως δήλωσε τη Δευτέρα «αυτό απέχει πολύ από την αναστροφή της τάσης που περιμέναμε». Ήδη το μερικό λοκντάουν έχει παραταθεί δύο φορές, στο μεταξύ μέχρι 10 Ιανουρίου. Λίγοι πιστεύουν ότι ήταν οι τελευταίες παρατάσεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Γερμανία ήταν πρότυπο, στο μεταξύ απέχει πολύ από την εικόνα εκείνη. Ενώ την άνοιξη ο ανώτατος αριθμός λοιμώξεων ανά μέρα άγγιζε τις 6.000, πλέον εμφανίζεται τετραπλάσιος. Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας -την άνοιξη στις χειρότερες μέρες 2.850. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γερμανών Εντατικολόγων ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική με υποβοήθηση της αναπνοής πεθαίνει.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον υψηλό αριθμό θανάτων στη Γερμανία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Από την άλλη πλευρά γεγονός είναι επίσης ότι δεν υπάρχει δημόσια κατακραυγή για τον υψηλό αριθμό στη Γερμανία. Τα στοιχεία μοιάζουν να μην προκαλούν πλέον ανησυχία. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν το φαινόμενο, το σχετίζουν με τη συνήθεια. Ακόμη και μια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο βαθμό στην εξοικείωση,όπως αναφέρει η DW.