Έναρξη εμβολιασμών στη Βρετανία: «Ηράκλειος άθλος» αλλά και μακρύς ο δρόμος

Έναρξη εμβολιασμών στη Βρετανία: «Ηράκλειος άθλος» αλλά και μακρύς ο δρόμος

Ο υπ. Υγείας αποκάλυψε ότι έχει ήδη κλείσει τις θερινές του διακοπές εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του

Χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κύλησε η ιστορική πρώτη ημέρα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη Βρετανία με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επισκέφθηκε το απόγευμα ένα από τα 70 βρετανικά νοσοκομεία που αποτελούν εμβολιαστικά κέντρα, στο Μίλτον Κινς και δήλωσε «πραγματικά υπερήφανος» για την επιτυχή έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Νωρίτερα, από τη βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση εμβολιασμού από το εθνικό σύστημα υγείας NHS «Ηράκλειο άθλο». Είχε αποκαλύψει ότι στη λίστα των κέντρων εμβολιασμού θα προστεθούν περισσότερα νοσοκομεία.

Αποκάλυψε επίσης, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ότι ο ίδιος έχει ήδη κλείσει τις καλοκαιρινές διακοπές του για το 2021 στην Κορνουάλη θεωρώντας ότι πολλοί περιορισμοί θα έχουν αρθεί έως τότε.

Στον ίδιο αισιόδοξο τόνο ήταν και η εκτίμηση του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου σερ Πάτρικ Βάλανς ότι η χώρα θα ανακτήσει μία κανονικότητα τον Απρίλιο, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ' ευχήν.

Ο κ. Χάνκοκ, όπως και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Guy's στο νότιο Λονδίνο και συνομίλησε με πολίτες που έλαβαν το εμβόλιο, προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Ενώ τώρα μπορούμε να δούμε τη διέξοδο, υπάρχει ακόμα μακρά πορεία μπροστά μας. Ας μην τα τινάξουμε τώρα όλα στον αέρα», είπε ο κ. Χάνκοκ, ενώ ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι «δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τώρα» καθώς η διαφορά που θα κάνουν τα εμβόλια θα έρθει «σταδιακά».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό