Κορονοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Κορονοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Ο σχεδιασμός ψηφιακών και μη ψηφιακών τρόπων προγραμματισμού των εμβολιασμών

Σύνθετη και δύσκολη άσκηση χαρακτήρισε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού ο υφυπουργός για θέματα ψηφιακής στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει τον σχεδιασμό ψηφιακών και μη ψηφιακών τρόπων προγραμματισμού των εμβολιασμών των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος, προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες πολιτών, που θα υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το υπουργείο Υγείας, δηλαδή θα υπάρχει σειρά με αριθμό προτεραιότητας.

Όσον αφορά στον ψηφιακό προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό, υπάρχουν δύο λύσεις, όπως είπε ο υφυπουργός ψηφιακής στρατηγικής. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της άυλης συνταγογράφησης, στην οποία είναι ήδη εγγεγραμμένοι 850.000 πολίτες και την οποία ο κ. Ζαριφόπουλος κάλεσε να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

Όσοι την έχουν ενεργοποιήσει και αναλόγως με την προτεραιοποίηση που θα υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο υφυπουργός, ο πολίτης θα λάβει ένα sms ή email με την ημερομηνία, την ώρα και το κέντρο εμβολιασμού. Ο πολίτης θα πρέπει να απαντήσει πληκτρολογώντας έναν αριθμό που θα του υποδειχθεί, αν αποδέχεται το ραντεβού.

Από κει και πέρα, το μόνο που έχει να κάνει, είναι πάει στο κέντρο την ημερομηνία και την ώρα που του έχει υποδειχθεί και να εμβολιαστεί. Αν δεν τον ικανοποιεί το προκαθορισμένο ραντεβού η δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πληκτρολογήσει τον αντίστοιχο αριθμό που θα τους υποδειχθεί.

Ο δεύτερος ψηφιακός τρόπος για να καθοριστεί ραντεβού, αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, θα είναι μέσω της νέας πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας με μια παρόμοια διαδικασία θα προκαθορίζεται ραντεβού εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργήσουν, μόλις φθάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων και πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.


Όσον αφορά στις μη ψηφιακές λύσεις, για ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία με το διαδίκτυο, ο κ. Ζαριφόπουλος δεν αποκάλυψε τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθεί πιθανότατα ένας πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, όπως για τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, όπου ο πολίτης θα δίνει τα στοιχεία του και αναλόγως με την προτεραιοποίηση που θα έχει δοθεί από τους ειδικούς, θα ειδοποιείται για το ραντεβού.

Κομβικής σημασίας η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού

Ιδιαίτερη σημασία έχει από την στιγμή που θα κληθεί κάποιος και θα αποδεχθεί τον εμβολιασμό, είναι να είναι συνεπής στο ραντεβού του, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τα ίδια τα εμβόλια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech συντηρείται στους -70 βαθμούς και βγαίνει από τους υπερκαταψύκτες πριν τον εμβολιασμό, χωρίς να μπορεί να ξαναμπεί σε βαθιά ψύξη.

Το εμβόλιο συντηρείται για 5 ημέρες εκτός ψυγείου, ωστόσο αν οι πολίτες δεν φανούν συνεπείς στα ραντεβού, που θα τους έχουν δοθεί, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια εμβόλια να καταστραφούν. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να τόσο πριν εμβολιαστούν, όσο και μετά την πρώτη δόση, να είναι προσεχτικοί, ώστε να μην νοσήσουν, γιατί δεν θα μπορεί να τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση.