Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιλέχθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, να ηγηθεί της διαμεσολάβησης για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Την ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησής τους στη Γενεύη, σε μια ακόμα διπλωματική προσπάθεια για να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή και στις παγωμένες σχέσεις Δύσης - Μόσχας.
Οι τέσσερις πλευρές κατέληξαν σε επίτευξη μιας συμφωνίας, πάνω στα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία.
"Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν", αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις, με εξαίρεση "αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.
Η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία διαβεβαίωσε εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ, αλλά τόνισε την ανάγκη "να ληφθούν υπόψη από το Κίεβο οι ανάγκες της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας στην χώρα".
Μόλις εφαρμοστούν τα στάδια για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η Μόσχα θα αποσύρει τους στρατιώτες της από την μεθόριο με την Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις τους κατά των Ρώσων ιδιωτών, όπως δήλωσε ο Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και τα δύο αυτά βήματα δεν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Κλείνει τα σύνορα για τους Ρώσους η Ουκρανία
Την ίδια ώρα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται πλέον η είσοδος στη χώρα στους Ρώσους άνδρες ηλικίας 16 έως 60 ετών, δυναμιτίζοντας τις ήδη εύφλεκτες σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που έλαβε η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος στους Ουκρανούς ηλικίας 16 ως 60 ετών και στις Ουκρανές ηλικίας 20 ως 35 ετών "που κατοικούν στο έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης", προσθέτει η ρωσική αεροπορική εταιρεία.
Εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για όσους έχουν αποδείξεις για τον λόγο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως ότι έχουν οικογένεια εκεί ή έχουν λάβει πρόσκληση από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία ή στην περίπτωση που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους.
Το Κρεμλίνο ανταπάντησε ότι θα εξετάσει παρόμοιες κυρώσεις για το Κίεβο.