Σβόμποντα: Ή τώρα ή ποτέ λύση στο Κυπριακό

“Ή τώρα ή ποτέ” δηλώνει για το Κυπριακό ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν αξιολογηθεί η ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια άλλη.

Ο Σβόμποντα ζητά από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, και ιδιαίτερα από τον Νίκο Αναστασιάδη, να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην κοινωνία. “Θεωρώ ότι είναι πολύ- πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το ανοικτό παράθυρο αυτής της ευκαιρίας”, σημειώνει.

Ο Σβόμποντα δηλώνει πως γνωρίζει ότι στην Τουρκία υπάρχουν προβλήματα και μετά τις προεδρικές εκλογές μπορεί να ακολουθήσει ένας ανασχηματισμός, “όμως, το σημαντικό είναι να καταλάβει η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η διεθνής κοινότητα ότι, εάν δεν είναι έτοιμοι για μια λύση τώρα, στο μέλλον θα είναι πολύ δυσκολότερο”.

Ακόμη, τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το πακέτο -όπως είπε- των Βαρωσίων ή παρόμοια “πακέτα”. Αυτό, εκτιμά, θα αυξήσει την πιθανότητα να επιτευχθεί μια λύση, κάνοντας λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τεθεί. “Αυτό μπορεί να αρχίσει με την επιστροφή των Βαρωσίων, το απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις”.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών προτρέπει τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, λέγοντας πως γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εύκολο και πως η εκλογή ενός εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ρεαλιστική.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Σβόμποντα επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται πιο μακριά σε σχέση με την υποψηφιότητά της όσο πριν δύο χρόνια, λέγοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία “με έναν εθνικιστικό και αυταρχικό τρόπο” και πως η ΕΕ έχει αρκετούς λόγους για να “παγώσει” τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί.