Νέους κανόνες για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών που κινδυνεύουν από πνιγμό στη Μεσόγειο, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στον νέο κανονισμό διευκρινίζεται το πώς οι φύλακες των συνόρων που συμμετέχουν σε θαλάσσιες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων (Frontex) θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους μετανάστες και πού θα πρέπει να τους αποβιβάζουν.
Σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
- Οι φύλακες των συνόρων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του Frontex έχουν σαφές καθήκον να σώζουν ζωές.
- Το "επιχειρησιακό σχέδιο" του Frontex θα περιλαμβάνει στο εξής διαδικασίες με στόχο να εντοπίζονται και να λαμβάνουν βοήθεια τα πρόσωπα που χρήζουν προστασίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και ευάλωτα πρόσωπα.
- Μόνο αφότου ταυτοποιηθούν οι μετανάστες, θα είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα όπως η κράτησή τους ή η επαναπροώθησή τους.
-Οι κανόνες που διέπουν τον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων είναι υποχρεωτικοί, ενώ αυτοί που αφορούν την επιβολή μέτρων είναι προαιρετικοί.
- Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου θα μπορούσαν να υποστούν διώξεις, βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές βλάβες.
- Οι φύλακες των συνόρων, που θα εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των συλληφθέντων ή διασωζόμενων ατόμων σε τρίτη χώρα θα πρέπει να ακολουθούν ορισμένες διαδικασίες (π.χ. ταυτοποίηση, προσωπική αξιολόγηση, πληροφορίες σχετικά με τον τόπο αποβίβασης, κλπ).
- Απαγορεύονται οι πρακτικές "επαναπροώθησης"των μεταναστών στην ανοικτή θάλασσα και οι συνοριοφύλακες θα μπορούν μόνο να προειδοποιούν και να διατάσσουν ένα σκάφος να μην εισέλθει στα χωρικά ύδατα ενός κράτους μέλους.
- Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις επειδή έσωσαν άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα και τα μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.
Ο κανονισμός αυτός πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοσθεί άμεσα από τα κράτη μέλη.