MONEY – Πέντε παράξενοι φόροι… made in America!

Αν νομίζετε πως οι παράξενοι φόροι είναι... ελληνική πατέντα, μάλλον δεν έχετε ακουστά τους πέντε πιο περίεργους φόρους που επιβάλλονται σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, και τους οποίους συγκέντρωσε σε ένα σύντομο βίντεο το Bloomberg.

Στην πέμπτη θέση, λοιπόν, της λίστας του Bloomberg βρίσκεται ο φόρος 6% που επιβάλλει η πολιτεία του Αρκάνσας σε όλα τα τατουάζ και τα piercing, καθώς και στη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης για μόνιμη αποτρίχωση. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε το 2005 και ισχύει μέχρι και σήμερα.

Στην τέταρτη θέση έρχεται η Αλαμπάμα, που επιβάλλει φόρο 10 σεντς ανά πακέτο στα... τραπουλόχαρτα. Έτσι, όποιος αγοράζει ένα πακέτο τραπουλόχαρτα επιβαρύνεται με 10 σεντς, ενώ όσοι πωλούν τραπουλόχαρτα επιβαρύνονται με 1 δολάριο ανά πακέτο, συν 3 δολάρια ετησίως.

Μία θέση πιο πάνω βρίσκουμε το φόρο που επιβάλλει η πολιτεία του Μέιν στα... μύρτιλλα (blueberries)! Για την ακρίβεια, σε όποιον καλλιεργεί, αγοράζει, πουλά ή επεξεργάζεται μύρτιλλα. Ο φόρος ανέρχεται σε 1,5 δολάριο για κάθε 45 κιλά μύρτιλλων. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο πως στη συγκεκριμένη πολιτεία παράγεται το 99% των μύρτιλλων όλης της χώρας...

Και αν μέχρι τώρα δεν έχετε ακόμα εκπλαγεί, το νούμερο 2 μάλλον θα σας εντυπωσιάσει: Η πολιτεία του Τέξας επιβάλλει φόρο στα strip clubs, που ανέρχεται σε 5 δολάρια ανά πελάτη (όμως δεν επιβαρύνει τον πελάτη, αλλά τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού). Ο νόμος αυτός πέρασε το 2007, και έχει φέρει στα ταμεία της πολιτείας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων...

Και στο νούμερο ένα δικαιωματικά βρίσκεται η πολιτεία της Νέας Υόρκης, που επιβάλλει έναν από τους πιο παράξενους φόρους στον κόσμο: Φόρο στα ψωμάκια bagel! Εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: Ο φόρος των 8 σεντς επιβάλλεται σε κάθε “τροποποιημένο” bagel, δηλαδή αν αυτό είναι έτοιμο, κομμένο και γεμισμένο με ένα ή περισσότερα υλικά. Το φόρο το γλιτώνουν όσοι αγοράζουν το bagel... όπως είναι, και πηγαίνουν στο σπίτι τους να το ανοίξουν και να το γεμίσουν!