Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης σε καθημερινή βάση, κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, εξέτασαν τα δεδομένα από μια μεγάλη προηγούμενη μελέτη που έγινε με δείγμα ενηλίκων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και η οποία διήρκεσε 12 χρόνια. Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων, τη σωματική δραστηριότητα, το ύψος, το βάρος και τη περίμετρο της μέσης και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για να δουν ποιοι ανέπτυξαν σακχαρώδη διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες ενήλικες έτρωγαν περίπου 90 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Όσοι έτρωγαν περισσότερο, έτειναν να έχουν υψηλότερη αναλογία βάρους προς ύψος και να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες και χοληστερόλη, συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη.
Μετά από συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης που οι άνθρωποι κατανάλωναν καθημερινά, αυξανόταν κατά 6% ο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν 78 γραμμάρια ζωική πρωτεΐνη την ημέρα , είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο - περίπου 36 γραμμάρια την ημέρα - σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Diabetes Care".
Οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες πρωτεΐνες έπαιρναν περίπου το 15% των θερμίδων τους από το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. "Το πιο σημαντικό είναι ότι υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνοδεύεται και με την πρόσληψη άλλων ανεπιθύμητων θρεπτικών συστατικών όπως τα κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη και το νάτριο", εξήγησαν οι ερευνητές.