Σήμερα τα αποκαλυπτήρια
Τα αποκαλυπτήρια του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Η παρουσίαση των έργων και των μεταρρυθμίσεων που ενσωματώνει το ελληνικό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί από τους Θόδωρο Σκυλακάκη, Άκη Σκέρτσο, Δημήτρη Σκάλκο, Αλέξη Πατέλη, Μιχάλη Αργυρού.
Με στόχο την απορρόφηση των 29,1 δισ. ευρώ των συνολικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει λίστα με «παγωμένα» επενδυτικά έργα αλλά και κίνητρα - κυρίως για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων και μεγάλων εταιριών - για να ξεκινήσουν καινούργια projects. Κορωνίδα των στρατηγικών κατευθύνσεων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, που κατατέθηκε18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και έχει εισέλθει σε τροχιά διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αποτελούν οι ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.
Συνολικά δεκαπέντε κομβικές δράσεις - με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στις ιδιωτικές επενδύσεις - περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Ειδικότερα:
1. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
2. Διασύνδεση νησιών. Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.
3. Δίκτυα 5G. Μέσω του επενδυτικού ταμείου “Φαιστός”, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G.
4. Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.
5. Ψηφιοποίηση ΑΑΔΕ - καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που επικοινωνούν online με POS και με την ΑΑΔΕ, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικούς ελέγχους, αναβάθμιση του TAXISNET, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν για το σκοπό αυτό.
6. Επαγγελματικά λύκεια. Ενίσχυση της διασύνδεσης των ΕΠΑΛ με την αγορά και ενσωμάτωση πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων.
7. Νέο πλαίσιο και περιεχόμενο προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης.
8. Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας.
9. Υποδομές Μεταφορών. Περιλαμβάνονται εμβληματικές επενδύσεις σε οδικούς άξονες του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου, όπως το βόρειο τμήμα του Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, καθώς και νέα τμήματα εθνικής οδοποιίας. Επίσης επενδύσεις σε λιμένες, αερολιμένες και σε συνδυασμένες πολυτροπικές μεταφορές.
10. Ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός ενοποιημένου ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας που θα τροφοδοτείται από το σύνολο των πηγών που διαθέτουν δεδομένα υγείας για κάθε πολίτη καθώς και πολιτικές πρόληψης, όπως η διαμόρφωση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και κίνητρα για την έγκαιρη ανίχνευση νοσημάτων.
11. Διαφορετικότητα. Καταπολέμηση διακρίσεων μέσα από εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα κατάρτισης για εργοδότες και εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα
12. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης. Προβλέπονται δράσεις όπως η ενίσχυση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, η αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, η λειτουργία ειδικών τμημάτων, η ενίσχυση και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων, η ψηφιοποίηση διαδικασιών, και η συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την αποτελεσματική αξιολόγηση του συστήματος.
13. Σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή και ενίσχυση της βασικής έρευνας.
14. Πολιτισμός. Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων βάσει στρατηγικού σχεδιασμού ανά περιοχή, ανάπτυξη ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής, και καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.
15. Ιδιωτικές επενδύσεις. Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αναβαθμίζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.