Τα δέκα πιο… σέξι έργα τέχνης όλων των εποχών

Από τον Έγκον Σίλε στον Τιτσιάνο και από τον Πικάσο στον Ρόμπερτ Μέιπλθορπ οι παρακάτω καλλιτέχνες «τίμησαν» τον έρωτα και τη σεξουαλική απόλαυση με τα έργα τους.

Εμπνεύστηκαν από τη δύναμη του σεξ, του πάθους, του πόθου και της αγάπης και το αποτύπωσαν με το δικό τους ιδιαίτερο και πολλές φορές άκρως προκλητικό τρόπο μέσα από την τέχνη τους.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα δέκα πιο… σέξι έργα τέχνης όλων των εποχών, σύμφωνα με μια λίστα που συγκέντρωσε ο Jonathan Jones για τον Guardian.

Έγκον Σίλε, 1913

Τίτλος έργου: Woman with Black Stockings

Αρκετά από τα έργα του Έγκον Σίλε χαρακτηρίστηκαν ως πορνογραφικά, με αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να οδηγηθεί μέχρι και… στη φυλακή.

Πάμπλο Πικάσο, 1902

Τίτλος έργου: La Douleur

Ο Πικάσο είχε εμμονή με τις γυναίκες και το σεξ και πολλά από τα έργα του είχαν ως κεντρικό θέμα… το γυμνό.

Κατσουσίκα Χοκουσάι, 1814

Τίτλος έργου: The Dream of the Fisherman's Wife

Το αριστούργημα του Χοκουσάι «Το όνειρο της γυναίκας του ψαρά» ακολουθεί τις νόρμες της ιαπωνικής, ερωτικού ύφους τέχνης -γνωστής ως Shunga- και αναπαριστά μια γυναίκα να «πνίγεται» μέσα στην αγκαλιά… δύο χταποδιών.

Μέρετ Όπενχαϊμ, 1936

Τίτλος έργου: Object

Το γούνινο κύπελλο της Μέρετ Όπενχαϊμ θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα ερωτικά έργα τέχνης του 20ου αιώνα.

Αντόνιο ντα Κορρέτζιο, γύρω στο 1530

Τίτλος έργου: Jupiter and Io

Μια γυμνή γυναίκα παραδομένη, γεμάτη πόθο στην αγκαλιά μιας μπλε ομίχλης. Κάπως έτσι φαντάστηκε και απέδωσε ο Κορρέτζιο την ιστορία του Δία με την Ιώ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, 1977

Τίτλος έργου: Jim, Sausolito

Ο Μέιπλθορπ, ο φωτογράφος που έγινε γνωστός για τις σαδομαζοχιστικές φωτογραφίες του, συνήθιζε να προκαλεί με τα τολμηρά και προκλητικά έργα του.

Χέλμουτ Νιούτον, 1977

Τίτλος έργου: OfficeLove

«Αυτό που κάνει τόσο σέξι την τέχνη του Νιούτον, είναι ακριβώς η πεποίθηση του καλλιτέχνη ότι το σεξ είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο… ένα ζήτημα ζωής και θανάτου», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Αντόνιο Κανόβα, 1787-93

Τίτλος έργου: Psyche Revived by Cupid's Kiss

Η δύναμη της αγάπης… ανασταίνει και νεκρούς, όπως σε αυτόν τον «ύμνο» στην επιθυμία και τον έρωτα του ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα.

Τίτλος έργου: Danae

Ο Τιτσιάνο δημιουργεί εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία και το μύθο που ήθελε το Δία να εμφανίζεται με τη μορφή χρυσής βροχής μέσα στη φυλακή, όπου είχε κλείσει ο βασιλιάς Ακρίσιος τη Δανάη και από τη «θεϊκή» ένωσή τους να γεννιέται ο Περσέας.

Τιτσιάνο, 1544

Τρέισι Εμίν, 2009

Τίτλος έργου: Those Who Suffer Love

 

Η Τρέισι Εμίν δημιούργησε μια σειρά από κινούμενες εικόνες, στις οποίες αναπαριστά μια γυναίκα να αυνανίζεται. Πρόκειται για ένα «βρώμικο φόρο τιμής» στον Έγκον Σίλε και ένα έργο τέχνης που καταφέρνει να είναι ποιητικό με την έννοια της μοναξιάς και έξαψης, αλλά ταυτόχρονα και μια εικόνα απόλαυσης.