Χιλή: Φονική πυρκαγιά και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Βαλπαραΐσο

Τουλάχιστον 16 νεκρούς και πολύ σοβαρές υλικές ζημιές άφησε πίσω της μια τεράστια πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες και επεκτάθηκε σήμερα σε τμήματα του λιμανιού Βαλπαραΐσο, της Χιλής.  

Περισσότερα από 1.000 σπίτια καταστράφηκαν και 10.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από επίσημες πηγές. 

"Μέχρι αυτήν τη στιγμή είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε 16 θανάτους", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Βαλπαραΐσο, ενώ η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι τρεις τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πεζοναύτες περιπολούν στους δρόμους αφού η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο Χόρχε Κάστρο είπε πως πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Βαλπαραΐσο - ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας, περίπου 150 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο - και είναι πιθανόν ότι ο απολογισμός θα είναι βαρύτερος.

Καθώς περνούν οι ώρες, οι αστυνομικές δυνάμεις που ερευνούν τα ερείπια των 500 κατεστραμμένων κατοικιών βρίσκουν απανθρακωμένα πτώματα τα οποία είναι δύσκολα να αναγνωρισθούν.

Στην περιοχή της καταστροφής παραμένουν εστίες φωτιάς, δημιουργώντας φόβους ότι η πυρκαγιά μπορεί να αναζωπυρωθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Η ιστορική συνοικία του Βαλπαραΐσο περιελήφθη από την UNESCO στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2003.