Οι δύο… χρησμοί της Μέρκελ για την ελληνική οικονομία

Δύο ήταν οι φράσεις από τα λεγόμενα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις δηλώσεις της στην ολιγόωρη παρουσία της στην Αθήνα, που έδωσαν το στίγμα των προθέσεών της σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη, ότι "η Ελλάδα έχει περισσότερες δυνατότητες παρά προβλήματα πλέον", θέλοντας να δείξει το έντονο ενδιαφέρον της καγκελαρίας όσο και του γερμανικού επιχειρείν για επενδύσεις στη χώρα μας. Έκανε λόγο ακόμα για "ισχυρά πειστήρια", που δείχνουν ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν, και εξέφρασε την επιθυμία της γερμανικής πλευράς να βοηθήσει την Ελλάδα στον τομέα της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η λειτουργία του επενδυτικού ταμείου, αρχικά με γερμανικά και ελληνικά κεφάλαια και στη συνέχεια με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά. 

Και η δεύτερη - σε συνέχεια στην ουσία της πρώτης -, ότι "οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν περάσει δύσκολα, και θα περάσουν και πάλι δύσκολα, αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας", την οποία και θεωρεί απαραίτητη για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Μάλιστα, η δήλωση αυτή εκτιμάται ότι έγινε για να δοθεί και το μήνυμα πως η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας - την οποία αναγνωρίζει και το Βερολίνο - δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες για πλήρη έξοδο από την κρίση.

Γεγονός είναι ότι η ελληνική πλευρά απέσπασε τα εύσημα, που ήθελε, ένα εικοσιτετράωρο μετά την έξοδο στις αγορές. Πλήρης και σαφέστατη δήλωση δεν υπήρξε για το θέμα του χρέους - όπως αναμενόταν, άλλωστε -, η δήλωση, όμως, ότι η συζήτηση θα γίνει μέσα στο 2014 κρίνεται θετική, και αφού πάντα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat στα τέλη του μήνα.

Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν και από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση, που είχαν με την καγκελάριο, πριν τη συνέντευξη τύπου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, για το οποίο θα υπάρξει - όπως συμφώνησαν - περαιτέρω επεξεργασία.