Δύο μέρες μετά την επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια απομόνωσης, αρχίζουν να διαφαίνονται οι “αστερίσκοι” της επιτυχίας αυτής, καθώς φαίνεται πως δεν είναι όλα... ρόδινα.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής της διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία είναι αρμόδια για την Ευρώπη, Ρεζά Μογκαντάμ, ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια από την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρά την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές.
Διαβάστε: ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια
Όμως και η γερμανική καγκελαρία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα μήνυμα πως η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τα “επιτυχή μέτρα λιτότητας” της Ελλάδας.
Διαβάστε: Καγκελαρία: Η Μέρκελ στην Αθήνα για να στηρίξει τα “επιτυχή μέτρα λιτότητας"
Την ίδια στιγμή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά πως τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της χώρας μας, όμως προειδοποιεί πως η επιτυχία της έκδοσης ομολόγου “δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει μία βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αργότερα το 2014”, ενώ ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κίνδυνος της “μεταρρυθμιστικής κόπωσης”, δεδομένης και της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ορατός.
Διαβάστε: Fitch: Επιτυχία η επιστροφή στις αγορές, αλλά...
Και όλα αυτά, την ώρα που τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, σε αντίθεση με τα επιτόκια των ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κινούνται ανοδικά, αντίθετα από αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν.
Διαβάστε: Ανεβαίνει το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας!
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στοιχεία για τους ξένους επενδυτές, που συμμετείχαν στην έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, τονίζοντας πως η ζήτηση καθοδηγήθηκε από επενδυτές "real money", κυρίως από την Ηπειρωτική Ευρώπη και μετά από τη Βρετανία και άλλες χώρες.
Διαβάστε: Ποιοι αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο