Φαντασμαγορικό Πάσχα στην Κέρκυρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα είναι το πανέμορφο νησί της Κέρκυρας. Ένα νησί που ζει έντονα την παράδοση και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά έθιμα.

Η παράδοση, οι λιτανείες της Μεγάλης εβδομάδας, οι πολλές και ποικίλες θρησκευτικές εκδηλώσεις, που εξελίσσονται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή των δεκάδων φιλαρμονικών και των χορωδιακών συνόλων αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του κερκυραϊκού Πάσχα.

Το Πάσχα και ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα η Κέρκυρα αποκαλύπτει το σύνολο της φυσικής και πολιτιστικής της ομορφιάς. Ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη δίνουν τα κονσέρτα κλασικής μουσικής και η εκκλησιαστική μουσική στους ναούς που μαγεύει τους πιστούς.

Την Κυριακή των Βαϊων στις 11 το πρωί γίνεται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.

Το έθιμο κρατά από το 1629, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την αρρώστια της πανώλης που είχε αφανήσει τους Κερκυραίους. Στη λιτανεία συμμετέχουν και οι δεκαπέντε φιλαρμονικές του νησιού και το μεσημέρι σερβίρεται μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Το ίδιο βράδυ στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας “Ο Ιωάννης Καποδίστριας” και της “Χορωδίας Κέρκυρας” στον ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

Τη Μεγάλη Δευτέρα οι νοικοκυρές ζυμώνουν και ψήνουν την παραδοσιακή φογάτσα, ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό και φτιάχνουν επίσης μαντολάτο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιτάφιων ξεκινά νωρίς σύμφωνα με αυστηρό πρόγραμμα και παλιά πρωτόκολλα. Όλοι οι επιτάφιοι της πόλης με συγκεκριμένη σειρά και τάξη περιφέρονται υπό τους μελωδικούς ήχους των Φιλαρμονικών και των Χορωδιακών συνόλων.

Ο ρόλος των πολιτιστικών αυτών σωμάτων είναι καθοριστικός, αφού συμβάλλουν στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου καθιστώντας την πόλη και κατ’ επέκταση όλο το νησί έναν ανοικτό Ναό.

Ο συνδυασμός εκκλησιαστικής λατρείας και κοσμικής τέχνης διαμορφώνει τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα της κερκυραϊκής πίστης, που ως κέντρο της έχει τους Προστάτες αγίους της, τον Θαυματουργό Σπυρίδωνα και την Αγία Θεοδώρα.

Το βράδυ αρχίζει η περιφορά του τελευταίου, αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και τρεις φιλαρμονικές. Κορυφαία στιγμή είναι η συνάντηση των επιτάφιων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 το πρωί επισκεφθείτε την Παναγία των Ξένων για να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Μετά την πρώτη Ανάσταση γίνεται αναπαράσταση του σεισμού που την ακολούθησε. Βροντερά χτυπήματα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης αλλά και θριάμβου, είναι η νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Αμέσως μετά στις 11 το πρωί και μετά τη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκινά το πιο δημοφιλές έθιμο του Πάσχα στην Κέρκυρα. Οι Κερκυραίοι πετούν από παράθυρα και μπαλκόνια τους παραδοσιακούς “μπότηδες”, δηλαδή πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό που σπάνε στο έδαφος προκαλώντας μεγάλο θόρυβο.

Η συγκλονιστική ατμόσφαιρα που δημιουργείται εντείνεται από τους βροντερούς κανονιοβολισμούς από το φρούριο, τη μουσική από τις φιλαρμονικές της πόλης και τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων τουριστών και ντόπιων που θαυμάζουν το θέαμα.

Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος.

Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία, ενώ τα παλιά καταστρέφονται.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί κατακλύζουν τα κεντρικά σημεία της πόλης, που φωτίζονται από εκατοντάδες χιλιάδες αναμμένα κεριά δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό. Μετά την Ανάσταση φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα κάνουν τη νύχτα μέρα μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα σε όλο το νησί.

Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην πόλη και τα χωριά και ακολουθεί γλέντι, με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, άφθονο κρασί, τραγούδι, μουσική και χορό.