Πάσχα με νησιώτικο αέρα στην κοσμοπολίτικη Σύρο

Γνωστή ως η “αρχόντισσα των Κυκλάδων” η κοσμοπολίτικη Σύρος είναι αναμφισβήτητα ένας ξεχωριστός προορισμός για τις μέρες του Πάσχα, προσφέροντας στους επισκέπτες της μια αληθινά μοναδική και κατανυκτική εμπειρία.

Το νησί της Σύρου, αποτελεί μια από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο, όπου οι δυο χριστιανικές κοινότητες, των Καθολικών και των Ορθόδοξων μοιράζονται αρμονικά την μαγεία των ημερών, αποδεικνύοντας κάθε χρόνο την μακραίωνη αρμονική συμβίωση τους.

Η προετοιμασία για τον λαμπρό εορτασμό της Ανάστασης ξεκινά από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, στους ορθόδοξους ναούς, τα κορίτσια αναλαμβάνουν να στολίζουν τον Επιτάφιο, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των Επιτάφιων γίνεται σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Συνύπαρξη καθολικών και ορθόδοξων εθίμων

Το ιδιαίτερο στοιχείο στη Σύρο είναι η συνύπαρξη των Επιταφίων από όλες τις Εκκλησίες της Ερμούπολης, Καθολικές ή Ορθόδοξες.

Από το ναό του Αϊ-Γιώργη στην Άνω Σύρο κι από την Ευαγγελίστρια στην Ερμούπολη ξεκινούν οι Επιτάφιοι των Καθολικών, ενώ από τους ναούς του Αγίου Νικόλαου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ξεκινούν οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων.

Την περιφορά των καθολικών Επιταφίων συνοδεύουν, αντί για εξαπτέρυγα, χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεμασμένα σε κοντάρια, που συμβολίζουν τα Θεία Πάθη.

Οι Επιτάφιοι συναντιούνται στη μεγαλοπρεπή πλατεία Μιαούλη, την κεντρική της πόλης, όπου μπροστά στο Δημαρχείο ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου, με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου και γίνεται κοινή δέηση με συγκινητική αρμονία.

Μεγαλειώδης Ανάσταση

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την πρώτη Ανάσταση και μετά το “Χριστός Ανέστη”, το έθιμο στη Σύρο επιβάλλει το εκκωφαντικό κτύπημα από τους πιστούς των στασιδιών στις εκκλησίες της Σύρου.

Οι ιερείς σκορπώντας φύλλα λεμονιάς δίνουν τον χαρμόσυνο μήνυμα και οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια για να φύγει μακριά το κακό.

Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός φωτίζεται από εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, που σηματοδοτούν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία στην εκκλησία της Ανάστασης στην κορυφή της Ερμούπολης ή στον απέναντι λόφο της Άνω Σύρο στο καθολικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Από εκεί θα απολαύσετε την πανδαισία πυροτεχνημάτων, τα οποία εκτοξεύονται και από τους δύο λόφους που δεσπόζουν πάνω από την Ερμούπολη.

Κι αν είστε τυχεροί και ο καιρός είναι καλός θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από μακριά τα βεγγαλικά της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Νάξου!

Μετά την Ανάσταση οι πιστοί τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά.

Την Κυριακή του Πάσχα όλες οι γειτονιές πλημμυρίζουν κόσμο, που ψήνει το αρνάκι ή το κατσικάκι στη σούβλα και το γλέντι δεν αργεί να φουντώσει.

Το απόγευμα της Κυριακής στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στην Ερμούπολη, ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολουθεί το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης που διαβάζεται σε 12 γλώσσες.

Κοντά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, μετά τον εσπερινό, καίνε τον Ιούδα, δηλαδή ένα ανθρώπινο ομοίωμα, ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια και συνεχίζεται ως τις μέρες μας.