Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα των αιωνίων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο ενημέρωσης για την αξιολόγηση, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, “θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα των πανεπιστημίων μέχρι το τέλος του έτους”.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Αρβανιτόπουλος “στις χώρες του κόσμου, οι φοιτητές δεν έχουν απεριόριστο χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών τους”, ενώ έθεσε ως χρονικό όριο διατήρησης της φοιτητικής ιδιότητας, τα χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης με επιπλέον περιθώριο δύο ετών μετά το πέρας των σπουδών. “Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο το πλαίσιο αυτό θα είναι πιο ελαστικό για τους εργαζόμενους φοιτητές, απάντησε ότι “εργαζόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα”.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκκαθάρισης των μητρώων φοιτητών ανέφερε ότι θα διαγραφούν όσοι έχουν εγγραφεί πριν από το 2006 και με 10 χρόνια παρουσίας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
“Παρόλ' αυτά, επειδή ζούμε σε περίοδο βαθιάς κρίσης, νομοθετήσαμε όπως γνωρίζετε τις διπλές εξεταστικές τα τελευταία δύο χρόνια, συνολικά έξι, για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να έχουν τη δυνατότητα αποπεράτωσης των σπουδών τους”.
“Θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Ο παρατεταμένος χρόνος σπουδών δεν είναι κάτι θετικό ούτε για τους φοιτητές ούτε για τα ιδρύματα. Αν θέλετε δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε όσες θέλετε για να παρατείνουμε την κατάσταση”, συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.
“Μέχρι τέλος του 2014 τελειώνει η διαδικασία με τους αιώνιους”, Εξαπέλυσε μάλιστα και επίθεση στους πρυτάνεις, λέγοντας ότι “λαϊκίζουν όταν μιλάνε για παράταση των σπουδών. Δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στους φοιτητές, στα πανεπιστήμια και στην πολιτεία. Θα πρέπει να βάλουμε όρια. Αλλιώς τα χρόνια φοίτησης να γίνουν 64”, είπε ο κύριος Αρβανιτόπουλος.
Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τους περίπου 180.000 που εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, βάσει της διάταξης του νόμου-πλαισίου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, περίπου 70.000 υπολογίζεται ότι αφορούν σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους.
[email protected]