Κίεβο: Αμνηστία στους καταληψίες- Αρνούνται οι φιλορώσοι διαδηλωτές

Αμνηστία πρόσφερε σήμερα το Κίεβο στους φιλορώσους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να λήξει αναίμακτα η κρίση στην περιοχή.  

"Οι αρχές της Ουκρανίας δεν θα ασκήσουν δίωξη κατά των φιλορώσων ακτιβιστών, εάν αυτοί εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και παραδώσουν τα όπλα τους. Προτίθεμαι να εκδώσω σχετικό προεδρικό διάταγμα", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνωφ πρόσθεσε ότι μίλησε ο ίδιος τηλεφωνικά με διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το κτίριο των Υπηρεσιών Ασφάλειας στο Λουχάνσκ, αλλά εκείνοι απέρριψαν την προσφορά αμνηστίας.

"Οι όροι που προσφέρονται είναι απαράδεκτοι για εμάς. Μας δίνουν επιείκεια σε αντάλλαγμα για τα όπλα μας - αυτό δεν είναι κατάλληλο για μας, "δήλωσε ο Σεργκέι Κορσούνσκι, ένας από τους φιλορώσους ηγέτες της κατάληψης.

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση των καταληψιών στο Ντόνετσκ που αρνούνται να εγκατελείψουν τον αγώνα τους για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 11 Μαίου. 

Οι αυτονομιστές ζητούν ευθέως από τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν να παρέμβει για να τους βοηθήσει στην περίπτωση δυναμικής επέμβασης των ουκρανικών δυνάμεων, καθώς λήγει αύριο το πρωί το τελεσίγραφο που τους έχει δώσει το Κίεβο να αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια. Μετά τη λήξη της διορίας, η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι " θα υπάρξει δυναμική επέμβαση" για να αποκατασταθεί η τάξη.