Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ντομάτα εκτός από εύγευστη, κάνει καλό και στην υγεία μας! Χάρη στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ένωση με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, η ντομάτα συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, των ωοθηκών, του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας, στην προστασία των πνευμόνων αλλά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, των καρδιοπαθειών και της παχυσαρκίας. Επίσης το β-καροτένιο σε συνδυασμό με το λυκοπένιο μας προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες και την πρόωρη γήρανση.
Οι ώριμες ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου, όπως άλλωστε και η παπάγια και το γκρέιπ φρουτ ενώ το μαγείρεμα της ντομάτας σε λίγο λάδι αυξάνει τη διαθέσιμη ποσότητα αυτής της θαυμάσιας ουσίας. Οι σάλτσες ντομάτας -ακόμα και το κέτσαπ- είναι πλούσιες σε λυκοπένιο.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε πολύ εύκολα στη ζωή σας το λυκοπένιο. Μια απλή συνταγή είναι η εξής: βυθίζετε σε ζεστό νερό με λίγο ελαιόλαδο μερικές ντομάτες ώσπου να μαλακώσουν. Κατόπιν τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κομματάκια. Τις αναμειγνύετε με φρέσκο βασιλικό και τις σερβίρετε πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί.
Φυσική μάσκα κατά των ρυτίδων με ντομάτα
Η συγκεκριμένη μάσκα μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και το μόνο που χρειάζεστε για να τη φτιάξετε είναι μία μικρή ντομάτα. Κόψτε τη ντομάτα στη μέση και στη συνέχεια τρίψτε τη στο πρόσωπό σας. Αφήστε τη για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση