Ενισχύεται ο ρόλος των μετόχων σε 10.000 ευρωπαϊκές εταιρείες

Την ενίσχυση του ρόλου των μετόχων στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, εγκρίνοντας μέτρα για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης περίπου 10.000 εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας αυτών των εταιρειών.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τα δικαιώματα των μετόχων, η οποία αποβλέπει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά των εισηγμένων εταιρειών και των διοικητικών τους συμβουλίων, των μετόχων (των θεσμικών επενδυτών και των διαχειριστών χαρτοφυλακίων), των διαμεσολαβητών και των πληρεξούσιων συμβούλων (δηλαδή των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στους μετόχους, και συγκεκριμένα συμβουλές για την ψηφοφορία). Όπως αποδείχτηκε συχνά κατά την κρίση, οι μέτοχοι υποστήριζαν τις ενέργειες της διοίκησης για την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και δεν παρακολουθούσαν στενά τις εταιρείες στις οποίες επένδυαν.

Στόχος είναι επιπλέον να διασφαλιστεί ότι θα συμμετέχουν περισσότερο οι μέτοχοι και ότι η διοίκηση θα λογοδοτεί και θα ενεργεί κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εταιρείας. Ένα από τα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι οι αυστηρότερες διατάξεις περί διαφάνειας για τους θεσμικούς επενδυτές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, όσον αφορά στις πολιτικές τους σχετικά με τις επενδύσεις και τη συμμετοχή στις εταιρείες στις οποίες επενδύουν, καθώς και ένα πλαίσιο που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό των μετόχων, ώστε να ασκούν ευκολότερα τα δικαιώματά τους (π.χ. τα δικαιώματα ψήφου), ειδικά σε διασυνοριακές καταστάσεις (το 44% των μετόχων είναι από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή αλλοδαποί).

Εξάλλου, με την πρόταση της Επιτροπής θα είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη οι μέτοχοι θα έχουν “λόγο επί των αποδοχών”. Σήμερα, οι αποδοχές της διοίκησης δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από την απόδοση και το γεγονός αυτό ενθαρρύνει τις επιβλαβείς βραχυπρόθεσμες τάσεις. Εκτιμάται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα υποχρεώσουν τις εταιρείες να δημοσιοποιούν σαφείς, συγκρίσιμες και εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις μισθολογικές τους πολιτικές και με τον τρόπο που εφαρμόζονται. Δε θα καθιερωθεί δεσμευτικό ανώτατο όριο σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η μισθολογική πολιτική κάθε εταιρείας θα υπόκειται στη δεσμευτική ψήφο των μετόχων. Θα προβλέπεται ένα ανώτατο όριο για τις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών. Θα πρέπει να διευκρινίζεται πώς η πολιτική αυτή συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων και στη βιωσιμότητα της εταιρείας. Θα πρέπει επίσης να διευκρινίζεται πώς λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων της εταιρείας κατά τον καθορισμό της εν λόγω πολιτικής, καθώς και ποια είναι η αναλογία ανάμεσα στις αποδοχές του μέσου υπαλλήλου και στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών.