Τα παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Τα παυσίπονα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας , σύμφωνα με μια νέα ολλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”. 

Η κολπική μαρμαρυγή – που αποτελεί την κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων – είναι μια κατάσταση κατά την οποία, οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς χτυπούν πιο γρήγορα από το κανονικό , το οποίο επιτρέπει στο αίμα να πήξει αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. 

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση "BMJ Open", προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την λήψη των των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) με αυξημένο κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus, στο Ρότερνταμ, παρακολούθησαν επί 13 χρόνια την καρδιαγγειακή υγεία 8.423 εθελοντών, μέσης ηλικίας 68,5 ετών κατά την έναρξή της. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες. Οι 857 από τους εθελοντές εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της μελέτης. Οι 261 από αυτούς ουδέποτε είχαν πάρει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, οι 554 τα είχαν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν, ενώ οι 42 ήταν χρήστες των φαρμάκων την εποχή που εκδήλωσαν την μαρμαρυγή.

Η νυν χρήση των φαρμάκων φάνηκε να αυξάνει κατά 76% τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι εθελοντές δεν είχαν πάρει ποτέ ΜΣΑΦ, έγραψαν οι ερευνητές. Παρομοίως, η πρόσφατη χρήση (μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες) σχετίσθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 84%.

"Τα αποτελέσματά της μελέτης, δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζεται λίγο μετά την έναρξη της θεραπείας και μπορεί να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου ", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπρούνο Στράικερ και προσέθεσε ότι "μολονότι τα ΜΣΑΦ είναι πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου , είναι σημαντικό να ζυγίζονται οι κίνδυνοι και τα οφέλη προσεκτικά πριν συνταγογραφηθούν”.