Οδηγός πρόληψης κατά των αυτοκτονιών στις Κυπριακές φυλακές

Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων στις κεντρικές φυλακές, προς αποφυγή δυσμενών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της κράτησης τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου,  παρουσίασε τον οδηγό πρόληψης κατά των αυτοκτονιών στις φυλακές.

Ο οδηγός δίνει απλές και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές σε δεσμοφύλακες και αστυνομικούς και προνοεί για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού των φυλακών και των χώρων κράτησης, στην αντιμετώπιση περιπτώσεων με τάσεις αυτοκτονίας.

Η δημιουργία του οδηγού πρόληψης σκοπεύει να συμβάλει στην προστασία των κρατουμένων, τόσο από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και από πλευράς διεύθυνσης και προσωπικού των φυλακών και κρατητηρίων.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, το ρίσκο αυτοκτονίας είναι συνήθως ψηλό κατά τα πρώτα στάδια του εγκλεισμού- δηλαδή τις πρώτες 48 ώρες- ή λίγες μέρες πριν την εμφάνιση του ενώπιον του δικαστηρίου για επιβολή ποινής.  Παράγοντες όπως το νεαρό της ηλικίας του κρατούμενου, η οικογενειακή και ψυχική του κατάσταση, ιστορικό συναισθηματικών προβλημάτων, ενδέχεται να αυξήσουν το ρίσκο, ενώ οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να υποβάλλονται άμεσα κατά την εισαγωγή τους σε διαδικασία αξιολόγησης με προσωπική συνέντευξη, η οποία καταγράφεται σε ειδικό έντυπο και αξιολογείται από ψυχίατρο εντός 24 ωρών.

Επίσης, ενδείξεις, συμπεριφορές, ενέργειες ή πληροφορίες που περιέρχονται στην αντίληψη ή στη γνώση του προσωπικού των κρατητηρίων και φυλακών, που εγείρουν υποψίες ότι βρίσκεται σε ρίσκο, αναφέρονται άμεσα και καταχωρούνται, ενώ σημείωσε πως κάθε απειλή αυτοχειρίας ή αυτοτραυματισμού λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και αναφέρεται αρμοδίως και στις περιπτώσεις αυτές το προσωπικό εξασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθηση του κρατούμενου, ο οποίος δεν πρέπει να αφήνεται μόνος του.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Νικολάου είπε πως αυτή προϋποθέτει την εκπαίδευση όλου του προσωπικού σε ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες εγκλεισμού σε ό,τι αφορά την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των κρατουμένων, σε ενδείξεις που εγείρουν υποψίες για τάσεις αυτοκτονίας καθώς και το χειρισμό ευάλωτων ατόμων.

Πηγή: www.philenews.com