«Έχουμε μπροστά μας 6 δύσκολους μήνες και υγειονομικά και οικονομικά»
«Έχουμε μπροστά μας 6 δύσκολους μήνες και υγειονομικά και οικονομικά. Θα περάσουν όμως. Η κυβέρνηση έχει κρατήσει τους πόρους, θα βοηθήσει την οικονομία, όπου και όσο χρειάζεται», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και τόνισε ότι είναι ώρα σύνεσης και σωφροσύνης, ώστε «να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι οι δημόσιες δαπάνες, στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπέρασαν φέτος τα 70 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι έλλειμμα. Αυτό το δανειζόμαστε από το μέλλον. Και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να το δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εκτίμησε ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Πρόβα ενόψει της επικείμενης συζήτησης του προϋπολογισμού, αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του κράτους Οικονομικού Έτους 2018.
Όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η σημερινή οικονομική κατάσταση και οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
«Περνάμε τη μεγαλύτερη ύφεση, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παγκόσμια ύφεση με εξωγενή αιτία. Και περνάμε και τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα. Η Ελλάδα, σε αυτές τις δύο κρίσεις, μπήκε κατεξοχήν ευάλωτη. Κάποιοι λόγοι είναι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μας. Για παράδειγμα, έχουμε έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως όταν ο κορονοϊός αυξάνεται βίαια, λόγω του ότι πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους, τότε και η Ελλάδα πλήττεται δυσανάλογα σε σχέση με άλλες χώρες», είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι και στην οικονομία «η χώρα ήταν και είναι ευάλωτη, σε μια τέτοια παγκόσμια κρίση».
Ακόμα δεν έχει τελειώσει καλά-καλά η προηγούμενη κρίση, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και τις λιγότερες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, παρέλαβε ανάπτυξη χαμηλότερη από αυτή που είχε υπολογιστεί και παρέλαβε μια χώρα με υπερπλεονάσματα αντί για ορθολογική οικονομική πολιτική.
«Άκουσα πολλούς να λένε, γιατί δεν ξοδεύουμε τα περισσότερα. Κοιτάξτε, νομίζω θα αποκτήσω τον τίτλο του υπεύθυνου των δημοσιονομικών που έχει υπογράψει τις περισσότερες δαπάνες, στην ιστορία του ελληνικού κράτους και νομίζω ότι θα κρατώ αυτόν τον τίτλο, για αρκετά χρόνια ακόμη», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι οι δημόσιες δαπάνες, στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπέρασαν φέτος τα 70 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι έλλειμμα. Αυτό το δανειζόμαστε από το μέλλον. Και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να το δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Αν όμως ακολουθούσαμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ακράδαντα πιστεύουν ότι υπάρχει λεφτόδενδρο και βγάζει λεφτά, τότε θα μπαίναμε σε μια περιπέτεια αντίστοιχη με αυτή που περάσαμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε: «Θα βγούμε από αυτή την κρίση. Τώρα πια έχουμε την ασφάλεια ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα 100% αλλά οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα βγούμε, σε εκείνο το σημείο, από την υγειονομική και την οικονομική κρίση».
Ο κ. Σκυλακάκης είπε εξάλλου ότι «η ανάκαμψη μπορεί και θα είναι δυναμική, οι ενδείξεις υπάρχουν» και πρόσθεσε: «Στην καρδιά της πανδημίας η MOODY'S μας αναβάθμισε. Στην καρδιά της πανδημίας ήρθαν μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Volkswagen, και αυτές που θα έρθουν θα είναι πολύ πολύ περισσότερες. Τα ομόλογα μας είναι στο 1%, αντί για 4% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε τη μεγαλύτερη βοήθεια, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κατά κεφαλή, για να πετύχουμε αυτή την ανάκαμψη. Μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες. Θα είναι έξι δύσκολοι μήνες και υγειονομικά και θα χρειαστεί η ατομική ευθύνη, γιατί δεν υπάρχει καμία κοινωνία που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς και την ατομική ευθύνη. Και η λειτουργία του κράτους στηρίζεται στην ατομική ευθύνη. Και οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν ατομική ευθύνη. Και οι πολιτικοί πρέπει να έχουμε ατομική ευθύνη και οι πολίτες εκεί που μπορούν να έχουν ατομική ευθύνη. Δεν είναι κακή λέξη η ευθύνη. Δεν είναι κακή λέξη η προσπάθεια να συμμετέχεις θετικά και δημιουργικά σε ένα κοινωνικό σύνολο».
Σε ό,τι αφορά στην αποτύπωση των δημόσιων οικονομικών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι σήμερα «τα μετράμε πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν για τις τρέχουσες δαπάνες, τις τρέχουσες υποχρεώσεις και έχουμε μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει και με μεγάλη ακρίβεια για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις δαπάνες και τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης». Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες όπως είναι η έλλειψη μητρώου παγίων που να περιλαμβάνει με σαφήνεια ποια είναι η δημόσια περιουσία και πόσο αυτή αξίξει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη θέση πως «το να πάμε σε ισολογισμό του κράτους, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης, θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθήσει το μέτρημα των δημόσιων οικονομικών». Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει αρχίσει και το βασικό έργο για τη λογιστική μεταρρύθμιση δημοπρατείται τις επόμενες εβδομάδες και μέρος του θα ολοκληρωθεί έως το 2023.