Το σχέδιο το είχε προαναγγείλει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό, όποια κοινωνική ομάδα προσφύγει στα δικαστήρια και δικαιωθεί για περικοπές μισθών και επιδομάτων, θα πρέπει να επωμιστεί η ίδια το κόστος, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Είχε αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα τους ένστολους, σημειώνοντας πως το επιπλέον κόστος, που εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την καθυστέρηση στις προαγωγές των αξιωματικών.
Διαβάστε: Για τα αναδρομικά στους ένστολους θα πληρώσουν... οι ένστολοι!
Φαίνεται λοιπόν ότι το μοντέλο αυτό, που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό; Με την “κατάργηση” φόρων υπέρ τρίτων, που όμως δεν καταργούνται στην πραγματικότητα, αλλά καταλήγουν, όχι πια σε “τρίτους”, αλλά στα ταμεία του Δημοσίου!
Πιο συγκεκριμένα, στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται και μία διάταξη, βάσει της οποίας “καταργούνται” (αλλά στην πραγματικότητα απλώς καταλήγουν στα κρατικά ταμεία) μία σειρά από φόρους υπέρ τρίτων. Μεταξύ αυτών;
“- Η απόδοση στους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ποσοστού 4% επί των εισπρακτέων από τρίτους εσόδων, για την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς. Εφεξής το ποσοστό αυτό αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.
- Η απόδοση στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων ποσοστού επί των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών, την εκποίηση υλικού κ.λπ. Εφεξής τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.
- Η κράτηση 3% επί των προμηθειών που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΑΣ”.
Δηλαδή, οι κρατήσεις στους μισθούς ενστόλων και οι φόροι που προβλέπονται και μέχρι τώρα κατέληγαν στα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων, τώρα θα διοχετεύονται στα ταμεία του Κράτους, απ' όπου και θα δοθούν κατόπιν τα αναδρομικά στους ενστόλους!
Κι έτσι, η κυβέρνηση τη... γλιτώνει φτηνά.