Μπαρούτι μυρίζει και πάλι στην ανατολική Ουκρανία, μετά την απόφαση του ρωσόφωνου πληθυσμού της πόλης Ντόνετσκ να καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και να ανακηρύξει στην πόλη μια "κυρίαρχη δημοκρατία", ζητώντας δημοψήφισμα όμοιο με αυτό της Κριμαίας, στις 11 Μαΐου.
Σε ερασιτεχνικό βίντεο, που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο, φαίνεται ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του Συμβουλίου να λέει: "Ανακηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ."
Οι κάτοικοι, μάλιστα, ζήτησαν από τον πρόεδρο Πούτιν να στείλει στην πόλη ρωσικά στρατεύματα για να τους προστατέψει.
"Χωρίς υποστήριξη θα είναι δύσκολο για μας να αντισταθούμε στη χούντα στο Κίεβο," αναφέρεται στην ανακοίνωση του τοπικού κοινοβουλίου του Ντονμπάς, της περιφέρειας με πρωτεύουσα το Ντόνετσκ. "Απευθυνόμαστε στον πρόεδρο Πούτιν, διότι μόνο στη Ρωσία μπορούμε να εμπιστευτούμε την ασφάλειά μας", συνεχίζει το διάταγμα.
Αυτό το γεγονός - σύμφωνα με το Κίεβο και τη Δύση - δείχνει πως βρίσκεται σε εφαρμογή το "δεύτερο στάδιο" των ειδικών επιχειρήσεων της Μόσχας, με στόχο το διαμελισμό της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη, όπως την κατηγορεί το Κίεβο. Επίσης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια, ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών.
Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, που γίνονται επίσης σε άλλες δύο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ, δείχνουν πως οι εχθροί της Ουκρανίας "εφαρμόζουν το κριμαϊκό σενάριο", γεγονός που το Κίεβο δεν θα επιτρέψει να συμβεί.
Ο Τουρτσίνοφ, αφού προειδοποίησε πως ορισμένοι αυτονομιστές ακτιβιστές έχουν πάρει τα όπλα, δήλωσε: "Αντιτρομοκρατικά μέτρα θα εφαρμοσθούν εναντίον αυτών που έχουν πάρει τα όπλα".
Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου έχει στείλει στις τρεις φιλορωσικές πόλεις εκπροσώπους της, ενώ ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.
Σήμερα, ωστόσο, το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Χάρκοβο, που χθες είχαν καταλάβει φιλορώσοι διαδηλωτές, "απελευθερώθηκε από τους αυτονομιστές", όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο θάνατος ενός Ουκρανού αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού από πυρά Ρώσου στρατιώτη στην Κριμαία- γεγονός ωστόσο που οι δύο πλευρές αιτιολογούν διαφορετικά.
Αμετακίνητοι οι Ρώσοι στρατιώτες από τα σύνορα, τηρούν στάση αναμονής
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
"Έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και μάλιστα όχι στις θέσεις ή τις φρουρές, που είναι φυσιολογικές σε καιρό ειρήνης", δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέιρ μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε ο 57μελής ΟΑΣΕ για να συζητήσει το θέμα.
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ - το οποίο υπολογίζει την ρωσική στρατιωτική δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας σε 40.000 - ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενδείξεις για αναδιάταξη (απόσυρση) των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, όπως είχε υποσχεθεί εδώ και μία εβδομάδα η Μόσχα.
Μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, στις φιλορωσικές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή διαδηλώσεις υπέρ μιας ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας, λύση που υποστηρίζει η Μόσχα, ή μιας ένωσης με το μεγάλο γείτονα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δεσμευτεί να προστατεύσει "με όλα τα μέσα" τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και συγκέντρωσε έως 40.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή.