Εφορία: Ο λογαριασμός που θα πρέπει να εξοφληθεί εν μέσω πανδημίας και lockdown

Εφορία: Ο λογαριασμός που θα πρέπει να εξοφληθεί εν μέσω πανδημίας και lockdown

Φόρους 3,5 δισ. ευρώ θα πληρώσουμε έως το τέλος του έτους

Ένα βαρύ φορολογικό λογαριασμό που υπερβαίνει τα 3,5 δις. ευρώ καλούνται να πληρώσουν  εν μέσω πανδημίας και lockdown οι φορολογούμενοι.

Η οικονομική στενότητα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τη τρύπα που έχει ανοίξει στα φορολογικά έσοδα η κρίση της πανδημίας.

Οι απώλειες για τα  κρατικά ταμεία αναμένεται να διευρυνθούν  περαιτέρω με την πτώση του τζίρου στην αγορά και της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής καραντίνας και των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις τρέχουσες ρυθμίσεις για τις οφειλές στις οποίες έχουν ενταχθεί καθώς και τα τέλη κυκλοφορία. Ο συνολικός λογαριασμός για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1. Σε 800 εκ. ευρώ ανέρχεται ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

2. Σε 850 εκ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

3. Σε 800 εκ. ευρώ ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις

4. Σε 1,1 δισ. ευρώ ετα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν προβλέπουν αναστολή πληρωμών για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας ακόμα και για τα νοικοκυριά που   πλήττονται δραστικά από την επιδημιολογική κρίση και έτσι είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν για το τελευταίο δίμηνο του έτους ή να εντάξουν τις οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.

Παράλληλα και οι επιχειρήσεις δεν δικαιούνται αναστολή για τους συγκεκριμένους φόρους ακόμα και αν κλείσουν με κρατική εντολή όπως για παράδειγμα η εστίαση. Μόνο η καταβολή του ΦΠΑ Νοεμβρίου «παγώνει».

Υπο αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι η πορεία των εσόδων θα είναι πτωτική τους δύο τελευταίους μήνες του έτους εξέλιξη που θα επιφέρει νέο πλήγμα στα ταμεία του δημοσίου. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για τις απώλειες στα φετινά φορολογικά έσοδα ανεβάζοντας το ποσό στα 9 με 10 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο υπολογίστηκε «τρύπα» 7,4 δισ. ευρώ.