Ινδικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο τρεις άνδρες για δύο ομαδικούς βιασμούς, βάσει του νέου νόμου που επιτρέπει την επιβολή της εσχάτης των ποινών σε όσους υποτροπιάζουν.
Ο νέος νόμος υιοθετήθηκε μετά τον μοιραίο ομαδικό βιασμό μιας 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στην Ινδία όσο και στο εξωτερικό.
Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν από δικαστήριο της πόλης Μουμπάι για δύο ομαδικούς βιασμούς που διέπραξαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το 2013, σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της πόλης.
Η θανατική ποινή τους επιβλήθηκε τελικά γατί… υποτροπίασαν. Τον Μάρτιο,ο Μοχάμεντ Σάλιμ Ανσάρι, 28 ετών, ο Βιτζάι Μόχαν Τζάντχαβ, 19 ετών και ο Μοχάμεντ Κάσιμ Χάφεζ Σάιχ, 21 ετών, είχαν κριθεί ένοχοι για τον ομαδικό βιασμό μιας φωτοειδησεογράφου και μιας τηλεφωνήτριας.
«Για πρώτη φορά στην Ινδία δικαστήριο επέβαλε αυστηρή ποινή σε βιαστές που υποτροπιάζουν. Ανακοίνωσε ότι οι τρεις άνδρες θα απαγχονιστούν», δήλωσε ο εισαγγελέας Ουτζουάλ Νίκαμ στους δημοσιογράφους.
Οι τρεις καταδικασθέντες μπορούν να ασκήσουν έφεση.
Στο μεταξύ, σε χωριστή υπόθεση, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και άλλοι 23 σε ποινές ως 13 χρόνια,για τον βιασμό πριν από σχεδόν 20 χρόνια μιας έφηβης στη νότια Ινδία.
Το 16χρονο θύμα είχε απαχθεί από μια πόλη του κρατιδίου της Κεράλα το 1996 και βιάστηκε περισσότερες από 60 φορές σε ξενοδοχεία, σπίτια και αυτοκίνητα για διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Κεράλα καταδίκασε τον βασικό κατηγορούμενο, έναν δικηγόρο, σε ισόβια και τους υπόλοιπους 23 σε ποινές κάθειρξης από 4 ως 13 χρόνια, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-IBN. Μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται ένας καθηγητής και ένας επιχειρηματίας.
Το 2005 δικαστήριο της Κεράλα είχε απαλλάξει τους 34 από τους 35 κατηγορούμενους στην υπόθεση. Το θύμα στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έπειτα από καθυστέρηση οκτώ ετών διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης πέρυσι.