Αφγανιστάν: Προεδρικές εκλογές στη σκιά των Ταλιμπάν

Μια βίαιη εκστρατεία με στόχο να παρακωλύσουν τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο Σάββατο στο Αφγανιστάν, έχουν εξαπολύσει εδώ και αρκετούς μήνες οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές των Ταλιμπάν.

Την τελευταία μόνο εβδομάδα – σε βομβιστικές επιθέσεις και αποστολές αυτοκτονίας εναντίον κυβερνητικών στόχων - έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο ξένοι δημοσιογράφοι.

Εκτός από τις επιθέσεις και τους εκφοβισμούς, Οι Ταλιμπάν πληρώνουν τους κατοίκους μιας ανατολικής επαρχίας 3,5 ευρώ για να μην ψηφίσουν στις αυριανές προεδρικές εκλογές.

Οι αυριανές εκλογές στο Αφγανιστάν θα σηματοδοτήσουν την πρώτη δημοκρατική αλλαγή εξουσίας στη χώρα και το τέλος της προεδρίας του Χαμίντ Καρζάι, που ηγείται της χώρας μετά την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές αυτές μια απάτη την οποία υποστηρίζει η Δύση.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον το 10% των εκλογικών κέντρων δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν εξαιτίας της απειλής βίας, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι πιο έντονη η παρουσία των ανταρτών.

«Όταν οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο και προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ψηφίσουν και δίνουν χρήματα για τα εκλογικά τους έγγραφα είναι κακό», δήλωσε ο Χάτζι Χαν Ουάλι, κάτοικος της περιοχής.

Μόνο στη Νανγκαρχάρ 115 εκλογικά κέντρα δεν θα ανοίξουν αύριο εξαιτίας των ανησυχιών για μαζική νοθεία, αλλά για την κατάσταση ασφαλείας, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Άχταρ Μοχάμαντ Άτζμαλ. 

Στις νότιες και ανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν, τη μεγαλύτερη της χώρας, η οποία παραδοσιακά έχει μεγάλη πολιτική επιρροή.

Ο Καρζάι ανήκει στην εθνότητα αυτή, όπως και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές.