Μετά το μνημόνιο, έρχεται το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο

Στην παρουσίαση του ελληνικού δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου θα προχωρήσει εντός των επομένων ημερών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Το εν λόγω σχέδιο θα υποδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τους κλάδους που θα συμβάλουν στην απασχόληση. Σημειώνεται πως τον τελευταίο χρόνο ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ συνέταξαν έκθεση για το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας εστιάζοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στο πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό της πρότυπο.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει και έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel για την υπέρβαση των κοινωνικών προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη σύμφωνα με την οποία τα συστήματα φορολογίας και παροχών θα πρέπει να επανεξετασθούν ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να διασφαλίζουν την ισότητα από γενιά σε γενιά και να οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Σύμφωνα με όσα ήγουν γίνει γνωστά η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου θα στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και στην τόνωση των εξαγωγών και στόχος έχει την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Βασικό κομμάτι της έκθεσης των ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ αφορά στο ΕΣΠΑ και στην κατεύθυνση που θα πρέπει να στηρίζεται η επόμενη προγραμματική περίοδος.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνητικών φορέων , το βάρος πρέπει να πέσει  στους εξής τομείς:

- Ενέργεια. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος με τη διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

- Τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Αναγκαία θεωρείται η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιος και θάλασσα» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.

- Αγροτική παραγωγή. Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας.

- Μεταποίηση τροφίμων. Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας.

- Διεθνές εμπόριο. Είναι δυνατόν να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ.

- Ναυτιλία. Τα έσοδα από την ναυτιλία ανέρχονται σε 12 δισ. ευρω και στόχος θα είναι η προσέλκυση ναυτιλιακών επενδύσεων .

- Νέες τεχνολογίες. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, θεωρούνται ένα τμήμα της ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.