Ο κακός ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο

Ο κακός ύπνος γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο οδηγώντας σε απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης , σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep. 

Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο CPMCRI στο Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 2.822 ηλικιωμένους άνδρες, μέσης ηλικίας 76 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια. 

Οι ερευνητές κατέγραψαν επί πέντε συνεχόμενα βράδια την ποιότητα του ύπνου των εθελοντών τους, ενώ τους υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης των εκτελεστικών νοητικών λειτουργιών, όπως ο προγραμματισμός, η λήψη αποφάσεων, η διόρθωση σφαλμάτων, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η αφηρημένη σκέψη. 

Από τα ευρήματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι δεν κοιμόντουσαν καλά το βράδυ διέτρεχαν κατά 40-50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κλινικά σημαντική μείωση των νοητικών τους λειτουργιών - που ισοδυναμεί με γήρανση του εγκεφάλου κατά πέντε έτη. Επιπλέον, τρία έως τέσσερα χρόνια κακού ύπνου είναι αρκετά για να εκδηλωθεί απώλεια μνήμης και προσοχής. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια μόνο νύχτα κακής ποιότητα ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες που συμβαίνουν μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι . 

.«Η παρούσα μελέτη αποτελεί σημαντική υπενθύμιση ότι ο υγιής ύπνος πρέπει να είναι και ποιοτικός, εκτός από επαρκής σε ποσότητα», σχολίασε ο δρ Σαφγουάν Μπαντρ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM), και προσέθεσε ότι «Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους πυλώνες του υγιεινού τρόπου ζωής και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βέλτιστη νοητική λειτουργία».