Σόιμπλε: “Οι Έλληνες λένε “αμάν, αυτός ο Γερμανός υπουργός…”

“Ο καθένας στην Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημόσια Τηλεόραση.

Για το αν θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη μετά το τέλος του 2014, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία και να διαπιστωθεί αν υπάρχει πλεόνασμα, και κατόπιν θα κριθεί το αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στους Έλληνες, ο Σόιμπλε σχολίασε: “Ναι, λένε αμάν πια, αυτός ο Γερμανός υπουργός, το κατανοώ, τα ΜΜΕ συνεχώς τονίζουν την απαίτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη λιτότητα. Λάθος”.

Κατόπιν εξήγησε πως “κανένας στη Γερμανία δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Ελλάδας”, αλλά αντίθετα η Γερμανία και η Ευρώπη βοηθούν την Ελλάδα, φροντίζοντας ασφαλώς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

“Στη Γερμανία με κατηγορούν ότι δίνω πολλά στην Ελλάδα, και στην Ελλάδα με κατηγορούν ότι δίνω λίγα”, σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας πως η Γερμανία και η Ευρώπη δε θα αφήσουν τη χώρα μόνη της τώρα που βρίσκεται στη σωστή πορεία.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε πως λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικές έννοιες, και αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον τουρισμό το 2013, τα οποία ήταν πολύ ενθαρρυντικά. “Βγαίνετε από την ύφεση, η οικονομία ανακάμπτει”, σημείωσε.