Το ΝΑΤΟ διακόπτει τη συνεργασία με τη Ρωσία

Την αναστολή "κάθε πρακτικής πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας" με τη Ρωσία, λόγω της κατοχής και της προσάρτηση της Κριμαίας ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ

Η απόφαση ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι προέτρεψαν τη Μόσχα "να λάβει άμεσα μέτρα ... για να επιστρέψει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο." 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν έχει αποδείξεις πως η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

"Αυτή η μαζική στρατιωτική συγκέντρωση δεν συμβάλει με κανένα τρόπο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης", δήλωσε ο Ράσμουσεν. "Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αλλάζει θεμελιωδώς το τοπίο της ασφάλειας στην Ευρώπη και προκαλεί αστάθεια ακριβώς στα σύνορα του ΝΑΤΟ".

Νωρίτερα, μετά από μία ξεχωριστή συνάντηση των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας (φωτ), ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές θα εντείνουν τη συνεργασία και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων της άμυνας στην Ουκρανία, μέσω της αναβάθμισης των αμυντικών σχεδίων, την αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων και την πραγματοποίηση "κατάλληλων αναπτύξεων". 

Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποίησε την Ουκρανία εναντίον της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι προηγούμενες προσπάθειες του Κιέβου να προσεγγίσει την συμμαχία είχαν ανεπιθύμητες συνέπειες.  

Το ρωσικό υπουργείο προειδοποίησε ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο "θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής".