Αγαπημένα animation με τη μορφή gif

Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Οι ήρωές τους είναι συνήθως ζώα ή φανταστικά πλάσματα, με αστεία μορφή, τα οποία μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι.
 
Η δημιουργία των ταινιών αυτών βασίζεται, όπως ο κινηματογράφος, στο μεταίσθημα με χρήση της τεχνικής animation. 
 
Οι σκηνές της ταινίας ζωγραφίζονται ξεχωριστά η καθεμία και για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα αρχικά σκίτσα σχεδιάζονται σε διάφανες επιφάνειες και στη συνέχεια ζωγραφίζονται. Κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Στη συνέχεια τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά και δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ. Όταν το φιλμ προβάλλεται με ταχύτητα, οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται.
 
Ο Αμερικανός Σ. Μπλάκτον γύρισε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων το 1907. Οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη.
 
Το 1937 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γύρισε τη "Χιονάτη και τους επτά νάνους". Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου, αναφέρει η Wikipedia. Η ταινία αυτή είχε διάρκεια… 83 λεπτών!
 

Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων της παιδικής μας ηλικίας, μέσα από μερικά gif, όπως τα συγκέντρωσε η ιστοσελίδα imgur.com:

 

1. Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (Snow White and the seven dwarfs), 1937

 
Ο Walt Disney αναγκάστηκε να βάλει το σπίτι του σε υποθήκη για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι", το συνολικό κόστος της οποίας ανήλθε σε 1.448.422 δολάρια, ποσό τεράστιο για μια μεγάλου μήκους ταινία του 1937. 

 

2. Ψυχρά κι ανάποδα (Frozen), 2013

Η σκηνή που δείχνει την Elsa να βγαίνει στο μπαλκόνι του ολοκαίνουριου, παγωμένου της παλατιού αποτελείται από 218 καρέ, ένα από τα οποία χρειάστηκε 132 ώρες για να ολοκληρωθεί.

 

3. Η πριγκίπισσα κι ο βάτραχος (The Princess and the Frog), 2010

Ο πρίγκιπας Ναβίν είναι κακομαθημένος και μάλλον ανεύθυνος, αλλά ταυτόχρονα γοητευτικός, ενώ απολαμβάνει τη ζωή. Είναι από το μακρινό βασίλειο της Μαλδονίας και παρότι έχει αρκετά ελαττώματα, αυτά συχνά μετατρέπονται σε αρετές. Η Τιάναν –που είναι αφροαμερικάνα- από την άλλη, έχει ένα βασικό ελάττωμα: δεν έχει μάθει να απολαμβάνει τη ζωή… και ο Ναβίν της μαθαίνει πώς να περνά καλά, να χαλαρώνει και να εκτιμά αυτά που έχει.
 

4. Destino, 2003

 
Η ταινία κινουμένων σχεδίων "Destino" της The Walt Disney Company κυκλοφόρησε το 2003. Η παραγωγή της ξεκίνησε το 1946 και ολοκληρώθηκε… αρκετά χρόνια μετά.
Αποτέλεσε μια συνεργασία ανάμεσα στην Walt Disney και τον ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί.
 

5. Ωραία κοιμωμένη (Sleeping Beauty), 1959

 
Με τη χαρακτηριστική φωνή της Eleanor Audley στο ρόλο της κακιάς.
 

6. Σταχτοπούτα (Cindrella), 1950

 
Η Eleanor Audley "χάρισε" τη φωνή της σε αυτήν την ταινία στην Lady Tremaine.

 

7. Ο βασιλιάς των λιονταριών (The Lion King), 1994

 
Η ταινία έμεινε για χρόνια η υψηλότερη σε εισπράξεις ταινία κινουμένων σχεδίων έως ότου ξεπεράστηκε από το "Finding Nemo" (2003). Είναι η μεγαλύτερη σε εισπράξεις ταινία κινουμένων σχεδίων παραδοσιακού σχεδιασμού, και στην ποιότητά της θεωρείται κορυφαία μέχρι και σήμερα, αναφέρει η Wikipedia. 

 

8. Αλαντίν (Aladdin), 1992

 
Ο νεαρός Αλαντίν με τη βοήθεια ενός μαγικού λυχναριού σώζει την πόλη του από τον κακό βεζίρη Τζαφάρ και παντρεύεται την προγκίπισσα Γιασμίν.