Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να εργαστούν από κοινού για τη "σταθεροποίηση" της Ουκρανίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Υπερδνειστερία, τη ρωσόφωνη περιοχή του Μόλδοβα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι την Παρασκευή ο Πούτιν "πρότεινε να μελετηθούν τα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η διεθνής κοινότητα για να συνεργαστεί με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης", αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να συζητηθούν "προσεχώς οι συγκεκριμένες παράμετροι" της συνεργασίας τους από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τον Τζον Κέρι και τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Ομπάμα για να συζητήσουν μια αμερικανική πρόταση εξόδου από την κρίση. Σύμφωνα πάντως με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για "τους εξτρεμιστές που προχωρούν ατιμώρητοι σε ενέργειες εκφοβισμού των φιλειρηνικών κατοίκων, των θεσμών και των δυνάμεων της τάξης σε πολλές περιοχές (της Ουκρανίας) και στο Κίεβο". Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην Υπερδνειστερία, την περιοχή του Μόλδοβα που κατοικείται από ρωσόφωνους, την ώρα που η χώρα αυτή βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί πραγματοποίησαν πρόσφατα γυμνάσια και ο πρόεδρος του Μόλδοβα Νικολάε Τιμόφτι ανησυχεί για μια επανάληψη του σεναρίου που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Ο Πούτιν "επέστησε την προσοχή στην ντε φάκτο κατάσταση πολιορκίας στην οποία βρίσκεται η Υπερδνειστερία, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής" και είναι επιζήμιο για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Ζήτησε επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Μόλδοβα, της Υπερδνειστερίας, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας και, έχοντας ρόλο παρατηρητή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.