Ν. Κορέα: Επέστρεψε λείψανα Κινέζων, 60 χρόνια μετά τον πολέμο

Τα λείψανα 437 Κινέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο πόλεμο της Κορέας, επέστρεψαν "σπίτι τους" την Παρασκευή, περισσότερα από 60 χρόνια μετά την ανακωχή που τερμάτισε την διαμάχη στην Κορεατική χερσόνησο.

Ένα κινεζικό αεροπλάνο μετέφερε τα φέρετρα στη βόρεια κινεζική πόλη Shenyang, μετά από μια τελετή παράδοσης-παραλαβής στο διεθνές αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ, μεταξύ των κυβερνήσεων της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1950-1953, η Κίνα πολέμησε στο πλευρό της Βόρειας Κορέας εναντίον των δυνάμεων της Πιονγιάνγκ και των συμμάχων της, ΗΠΑ.  

Για δεκαετίες, τα λείψανα τα Κινέζων στρατιωτών ήταν θαμμένα σε μια ήσυχη πλαγιά, νότια της Νότιας Κορέας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, το νεκροταφείο είχε γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες.

Το Πεκίνο δεν έχει δώσει ακριβή αριθμό των κινέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, αλλά οι εκτιμήσεις μιλούν για 900.000.

Η επιστροφή των λειψάνων των στρατιωτών έγινε δυνατή όταν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προσφέρθηκε να τα στείλει πίσω, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των πρώην αντίπαλων κρατών.