Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στη Βόρεια Αγγλία κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό
Οι παμπ θα σταματήσουν να σερβίρουν ποτά σε ολόκληρη τη βόρεια Αγγλία από μεθαύριο Τετάρτη, με τους ιδιοκτήτες τους να είναι εξοργισμένοι και να προειδοποιούν ότι οι νέοι περιορισμοί κατά του κοροναϊού θα αφανίσουν τις επιχειρήσεις τους που ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το lockdown που επιβλήθηκε νωρίτερα φέτος.
Με τα κρούσματα της COVID-19 και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία να αυξάνονται, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σήμερα το νέο, «τριφασικό» σύστημα με βάση το οποίο θα εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία, ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.
Το Λίβερπουλ, γενέτειρα των Beatles και φημισμένη για την ομάδα ποδοσφαίρου της, τους σημερινούς πρωταθλητές του βρετανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Premier League και τη γύρω περιοχή θα είναι από τις πρώτες περιοχές στην Αγγλία που θα συμπεριληφθούν στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου, με τις παμπ και τα μπαρ, τα γυμναστήρια, τα καζίνο και τα κέντρα αναψυχής να κλείνουν, όπως ανακοίνωσε ο Τζόνσον.
Οι διαχειριστές των παμπ εκεί αντέδρασαν με δυσπιστία και θυμό λέγοντας ότι η πόλη τους και οι επιχειρήσεις τους στοχοποιούνται.
«Η μεγαλύτερή μου ανησυχία ως αφεντικό και κάτοχος άδειας είναι ότι η επιχείρησή μου θα πρέπει να κλείσει ξανά και ίσως να μην ανοίξουμε την επόμενη φορά γιατί δεν υπάρχει αποθεματικό χρημάτων από την τελευταία φορά», δήλωσε ο Φράνσις Μπάρλεϊ, ιδιοκτήτης της παμπ The Beehive στο κέντρο της πόλης του Λίβερπουλ.
«Στο τελευταίο lockdown έχασα 6.500 λίρες μόνο από μπύρες και 3.500 λίρες σε τρόφιμα και δεν θα επιβιώσω αυτή τη φορά», πρόσθεσε.
Το ποσοστό μόλυνσης στη βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στο Λίβερπουλ ανέρχεται σε περίπου 600 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα. Οι επικεφαλής του τομέα υγείας υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων τώρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα νοσοκομεία και η αύξηση των θανάτων.
Ενώ οι τοπικοί ανώτατοι αξιωματούχοι λένε ότι στηρίζουν τα απαγορευτικά μέτρα, ζητούν από την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τη βιομηχανία της εστίασης και άλλους που επηρεάζονται από αναγκαστικό κλείσιμο, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν αρκετά.
Ο Σουνάκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει έως και τα δύο τρίτα των μισθών των εργαζομένων, με ανώτατο όριο 2.100 λίρες το μήνα, εάν εργάζονται σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά.
Η Κάρεν Στρίκλαντ, ιδιοκτήτρια της παμπ The Grapes, είπε ότι το εισόδημά τους έχει ήδη μειωθεί κατά 70% με το αναγκαστικό κλείσιμο σε εθνικό επίπεδο στις 22:00 το βράδυ, που ισχύει τώρα.
«Είναι εντελώς τραγικό. Το προσωπικό μου, μερικοί από αυτούς δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στη δουλειά, η θέση εργασία τους δεν είναι υπάρχει για αυτούς», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα οι παμπ να στοχοποιούνται.
«Αν πρόκειται να κλείσουν τις παμπ μας, δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά, επειδή όλοι θα κάνουν πάρτι στα σπίτια τους, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πίνουν, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κοινωνικοποιούνται», είπε στο Reuters. «Τουλάχιστον στις παμπ κάνουμε αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Αν κάπου είναι ασφαλές, αυτό είναι στις παμπ».
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι παμπ και τα μπαρ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά στις περιοχές που θα συμπεριληφθούν στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου στην Αγγλία, εάν λειτουργούν ως εστιατόρια και σερβίρουν γεύματα.
«Οι παμπ και τα μπαρ πρέπει να κλείσουν και μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μόνο αν λειτουργούν ως εστιατόρια - που σημαίνει ότι θα σερβίρονται ολόκληρα γεύματα, όπως κύριο γεύμα ή βραδινό γεύμα. Μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μόνο στο πλαίσιο ενός τέτοιου γεύματος», τόνισε η κυβέρνηση.
Με τα τοπικά lockdown μέχρι στιγμής να επικεντρώνονται στη βόρεια Αγγλία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, ο Τζόνσον αντιμετώπισε κατηγορίες για στόχευση περιοχών που παραδοσιακά αισθάνονται ότι αγνοούνται από την κεντρική κυβέρνηση.
«Νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί φρικτά, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής», είπε η Στρίκλαντ. «Νιώθουμε ότι τιμωρούν ξανά τον βορρά».
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό