Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους τομείς της οικονομίας, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που εστάλη σήμερα στα κόμματα και αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής στην Ολομέλεια.
Αναλυτικότερα, σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η διακοπή χορήγησης νέων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του αποκλειστικά με τα υφιστάμενα δάνεια.
Διαβάστε: STOP σε νέα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Παράλληλα, βάσει του σχεδίου νόμου, αυξάνεται στα 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα) το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις, ενώ ορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Διαβάστε: Ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις
Επιπλέον, στα ταμεία του Δημοσίου θα καταλήγουν στο εξής τα έσοδα από μία σειρά φόρων υπέρ τρίτων.
Διαβάστε: Ποιοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταλήγουν στα ταμεία του Δημοσίου
Σειρά αλλαγών επιφέρει το νομοσχέδιο στη φορολογία. Γενναίες μειώσεις στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, αλλά και το ακατάσχετο ακινήτων, μισθών και συντάξεων, είναι μεταξύ των αλλαγών αυτών.
Διαβάστε: Όλες οι αλλαγές που φέρνει στη φορολογία το πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα τη δυνατότητα να προχωρά σε αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει με όρους αγοράς. Αναφορικά με την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών μίας τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως δύναται να είναι χαμηλότερη από την τιμή προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο, ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής, ενώ σχετικά με τη διαδικασία διαθέσεως μετοχών του Ταμείου, αναφέρεται πως μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές διατίθενται εντός των χρονικών ορίων και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Διαβάστε: Με όρους αγοράς οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών
Όμως σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καλούνται να καταβάλλουν τις εισφορές τους κάθε μήνα, και όχι κάθε δύο μήνες, όπως ισχύει σήμερα, ενώ σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι μικρότερος από 25 μέρες ασφάλισης ανά μήνα.
Επιπλέον, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2014 θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 για το χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιουλίου 2014 και εφεξής.
Διαβάστε: Κάθε μήνα θα πληρώνουν τις εισφορές τους οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ
Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και η απελευθέρωση της τιμής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Διαβάστε: Τι αλλάζει στη λειτουργία των φαρμακείων με το πολυνομοσχέδιο
Διαβάστε: Πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου
Διαβάστε: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση
Αυτό είναι το επίμαχο πολυνομοσχέδιο