Αίγυπτος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο στρατάρχης Σίσι

Ο στρατάρχης και εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας στη μεταβατική στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τις θέσεις του ως υπουργός και αρχηγός του στρατού, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο Σίσι είπε ότι δεν μπορεί να κάνει "θαύματα" και κάλεσε τους Αιγυπτίους να εργαστούν σκληρά για να βελτιώσουν τη χώρα τους.

Ο ίδιος είπε ότι θα εργαστεί σκληρα για να κάνει την Αίγυπτο, η οποία "απειλείται από τρομοκράτες" ( εννοώντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνου), μια χώρα "χωρίς φόβο".

Ο 59χρονος στρατιωτικός που καθαίρεσε πραξικοπηματικά τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το καλοκαίρι και προκάλεσε νέο κύμα βίας και αιματοχυσίας στη χώρα, αναμένεται να κερδίσει εύκολα τις εκλογές.  

Παράλληλα, σήμερα, ένας άνθρωπος (πιθανότατα φοιτητής) σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, όταν διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα από τον στρατό πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, εισαγγελέας παρέπεμψε σε δίκη άλλα 919 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για διάφορες κατηγορίες , λίγες μόνο ημέρες μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η καταδίκη σε θάνατο άλλων 529 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων - οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση της Αιγύπτου ωε "τρομοκρατική οργάνωση. 

Σε μια από τις δύο νέες δίκες που ανακοινώθηκαν σήμερα, 715 άνθρωποι θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε με την κατηγορία της δολοφονίας έξι ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας 51 ακόμη στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον δημοσίων κτιρίων στις 14 Αυγούστου.

Στη δεύτερη δίκη 204 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Μπαντίε, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της υποκίνησης στη βία.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία των δικών.