Οι 5 μύθοι που καταρρίπτονται
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ενημερωμένοι για κάποιες διαταραχές ύπνου, όπως την υπνική άπνοια και την αυπνία, αλλά όχι για την ναρκοληψία, μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ελέγχει τους κύκλους ύπνου- αφύπνισης. Η ναρκοληψία προκαλεί συμπτώματα όπως υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, ξαφνική μυϊκή αδυναμία και έντονες ψευδαισθήσεις και υπνική παράλυση.
Υπολογίζεται ότι δυστυχώς δεν διαγιγνώσκεται σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή δεν εντοπίζεται σε άτομα που ζητούν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, εδώ αποφασίσαμε να συλλέξουμε κάποιους από τους συχνότερους μύθους περί ναρκοληψίας και να τους καταρρίψουμε ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την ασθένεια όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.
5 μύθοι για τη ναρκοληψία που καταρρίπτονται
1. Μύθος: Η ναρκοληψία είναι εξαιρετικά σπάνια
Η ναρκοληψία υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 1 στους 2.000 ανθρώπους, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον μεγαλύτεροι, επειδή οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι ακριβώς για αρκετές περιπτώσεις. Κάποιοι μάλιστα που τελικά διαγιγνώσκονται με αυτή τη διαταραχή, δεν το πιστεύουν, ακριβώς επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ σπάνια.
2. Μύθος: Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν ναρκοληψία
Κι όμως μπορούν. Μάλιστα, η Αμερικάνικη Ένωση για τον Ύπνο σημειώνει ότι τα συμπτώματα της ναρκοληψίας συχνά ξεκινούν στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία. Ένας λόγος που η ναρκοληψία δεν αναγνωρίζεται εύκολα στα παιδιά είναι ότι η υπνηλία συχνά εμφανίζεται διαφορετικά απ’ ότι σε έναν ενήλικα. Ένας ενήλικας μπορεί να μην μπορεί να συγκεντρωθεί και να κοιμάται σε διάφορα σημεία, αλλά ένα παιδί μπορεί λόγω υπνηλίας, να επιδεικνύει υπερένταση.
3. Μύθος: Οι άνθρωποι με ναρκοληψία είναι οκνηροί ή δεν έχουν κίνητρο
Πρόκειται για μια εντελώς αβάσιμη αντίληψη. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι όποιος εμφανίζεται συχνά με υπνηλία, όπου κι αν είναι αυτό, στο σχολείο, σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε ένα κατάστημα, μπορεί σε εμάς να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται ή δεν είναι ενθουσιασμένος με αυτό που ασχολείται, ενώ στην πραγματικότητα παλεύει να μείνει ξύπνιος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανίκανοι, αλλά αυτή η ιατρική πάθηση τους δυσκολεύει στην καθημερινότητα να αποδώσουν.
4. Μύθος: Κάποιος με ναρκοληψία χρειάζεται απλώς περισσότερο ύπνο από τους άλλους
Η ναρκοληψία δεν σχετίζεται καθόλου με το πόσο κοιμάται το άτομο. Ακόμα κι αν συμπληρώσει 8-9 ώρες ύπνου, θα έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος στον έλεγχο του ύπνου και της αφύπνισης.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ναρκοληψία. Αλλά με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως συνδυάζεται με στρατηγικές στον τρόπο ζωής, πολλοί άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή καταφέρνουν να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.
5. Μύθος: Κάποιος με ναρκοληψία ξαφνικά λιποθυμά ενώ μπορεί να γελά ή να μιλά
- Και εδώ υπάρχουν πολλές παρερμηνείες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ναρκοληψίας είναι:
- Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας
- Καταπληξία (ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου ή δύναμης, που συχνά πυροδοτείτε από κάποιο δυνατό συναίσθημα, όπως ενθουσιασμό, φόβο, θυμό ή χαρά)
- Υπνική παράλυση
- Ψευδαισθήσεις κατά την προσπάθεια να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει
- Διαταραγμένο ύπνο ή αυπνία
- Μπορεί να αποκοιμηθούν για λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια ήσυχων δραστηριοτήτων, όπως όταν πληκτρολογούν, τρώνε ή μιλούν.
Πολλοί μπερδεύουν την καταπληξία με την ναρκοληψία. Όμως, η καταπληξία δεν εμφανίζεται απαραιτήτως έχουν ναρκοληψία.