Μπορεί η κλιματική αλλαγή να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον πλανήτη μας αλλά επιπλέον θα μας... βγάλει το λάδι. Ελαιοπαραγωγοί και ελαιοκαλλιεργητές θα βγουν κερδισμένοι, καθώς η ελιά θα είναι από τις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και θα εμφανίσουν αυξημένη απόδοση και κερδοφορία.
Σύμφωνα με την έρευνα Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, μια μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1960 και 2050, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ελαιόδενδρων, ενώ παράλληλα θα δυσκολέψει την επιβίωση της μύγας του δάκου (Bactrocera oleae), του χειρότερου εχθρού της ελιάς.
Η μελέτη εκτιμά ότι στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου παράγεται το 97% των ελιών παγκοσμίως, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατά 4,1% κατά μέσο όρο την παραγωγή και κατά 9,6% τα καθαρά κέρδη των ελαιοπαραγωγών. Όλες οι περιοχές πάντως δεν θα επηρεαστούν με τον ίδιο τρόπο. Η μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας (σε ευρώ ανά στρέμμα), πάνω από 41%, θα υπάρξει στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής, όπου σήμερα η μέση απόδοση των ελαιόδενδρων είναι χαμηλή, ενώ αντίθετα στην ανατολική ακτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, τα κέρδη αναμένεται να μειωθούν κατά 7% περίπου.
Σήμερα η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, έχουν από τις μεγαλύτερες αποδοτικότητες καλλιεργειών του κόσμου. Ακολουθούν κατά σειρά η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και, τέλος, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η κλιματική αλλαγή δεν αναμένεται να ανατρέψει αυτή την "ιεραρχία" και τη θέση της Ελλάδας.