Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το επίπεδο κινδύνου κάθε περιοχής- Δείτε παράδειγμα
Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.
Μάλιστα όπως είπε ο χάρτης και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου.
«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Επίπεδο 1 ετοιμότητας, επίπεδο 2 επιτήρησης, επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου. Ακόμη, όπως εξήγησε, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους , των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.
Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ενώ είναι ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.
Για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή μας επιλέγουμε αρχικά την Περιφερειακή Ενότητα και συμπληρώνουμε τον ταχυδρομικό κώδικα.
Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε τι θα εμφανιστεί στον χάρτη αν επιλέξουμε τον κεντρικό τομέα Αθηνών. Στη συγκεκριμένη περιοχή το επίπεδο είναι το 3 (υψηλό) και με ένα κλικ θα εμφανιστούν οι 26 κατηγορίες και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
Τι θα ισχύει στα 4 επίπεδα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποσαφήνισε πως το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.
Όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα που φιλοξενείται ο χάρτης τα 4 επίπεδα (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό), περιλαμβάνουν 26 κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα.
Μεταξύ άλλων αφορούν τη χρήση μάσκας, το ωράριο των καταστημάτων, τα άτομα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία τις εκκλησίες κ.α.
Επίπεδο 1: Χαμηλό
Επίπεδο 2: Μέτριο
Επίπεδο 3: Υψηλό
Επίπεδο 4: Πολύ υψηλό
Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας.
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό