Reuters: Επέλαση επενδυτών σε ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα

Τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη καταγράφουν για το 2014 οι μετοχές και τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις δύο αυτές χώρες να έχει αναζωπυρωθεί, καθώς οι προοπτικές τους βελτιώνονται και οι εναλλακτικές επιλογές είτε είναι ακριβότερες, είτε αυξάνεται το ρίσκο που ενέχουν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

“Δεν είναι τόσο ένα ράλι που προκαλείται από το κυνήγι των αποδόσεων, αλλά πολύ περισσότερο από μία δομική μετατόπιση και μία αίσθηση ότι η κρίση του ευρώ αποτελεί παρελθόν”, σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της AXA Investment Managers Φραντς Βέντσελ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, “αν και το μικρό μέγεθος της ελληνικής και της πορτογαλικής αγοράς αποθαρρύνει κάποιους επενδυτές, σημαίνει επίσης πως μία σχετικά μέτρια εισροή χρημάτων σε αυτές τις χώρες έχει μεγάλη επίδραση στην τιμή”.

Τα ελληνικά ομόλογα, που αξιολογούνται ακόμα ως junk, εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά ακόμα και από χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ενώ οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων είναι συγκρίσιμες με αυτές των πολωνικών.

Η αίσθηση πολλών επενδυτών, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι παρά το τεράστιο χρέος που εξακολουθεί να ταλανίζει την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η πρόοδος που έχουν κάνει μέχρι σήμερα τις καθιστά ελκυστικές για επενδύσεις, σε μία περίοδο όπου οι αναδυόμενες οικονομίες ενέχουν σημαντικό ρίσκο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, κι έτσι ειδικά η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί από την αποχώρηση επενδυτών από τις χώρες BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

“Αν μελετήσεις τη λίστα των χωρών στον δείκτη MSCI Emerging, πολλές από αυτές έχουν τα προβλήματά τους. Και μετά έχεις μία χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) που τώρα έχει πάρει τη στροφή και αυτό την καθιστά ελκυστική για τους επενδυτές”, σημειώνει ο Γουίλιαμ ντε Φίλντερ, αντιπρόεδρος της BNP Paribas Investment Partners.