Τα 4 φεγγάρια του Κρόνου

Μια σπάνια, εντυπωσιακή φωτογραφία από τους τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου να έχουν έλθει πολύ κοντά, στην ίδια πλευρά του πλανήτη, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.   

Στην εικόνα που "έπιασε" το ενσωματωμένο τηλεσκόπιο του διαστημικού σκάφους Cassini, δύο ζευγάρια φεγγάρια κάνουν μια σπάνια κοινή εμφάνιση.  

Μέσα και έξω από τον δακτύλιο F (το λεπτότερο, εξασθενημένο πλέον δαχτυλίδι του Κρόνου, διακρίνονται οι δορυφόροι του Προμηθέα και της Πανδώρας.  

Μακρύτερα από τον Κρόνο φαίνονται σε κοινή τροχιά τα φεγγάρια Ιανός (κοντά στο κάτω μέρος) και Επιμηθέας.  

Ο Κρόνος διαθέτει εννέα δακτυλίους, οι οποίοι αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου, και 62 δορυφόρους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι μικροί δορυφόροι και οι έλικες.

Eίναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία. Έχει με διάμετρο στον ισημερινό του 120.660 χιλιόμετρα και ανήκει στους λεγόμενους γίγαντες αερίων. 

 Πολλά από αυτά που σήμερα γνωρίζουμε για τον πλανήτη και τους δορυφόρους του, μας έγιναν γνωστά από την εξερεύνηση των Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2 το 1980-81. Από το 2004, η διαστημική συσκευή Cassini βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ' τον πλανήτη, μελετώντας τον διεξοδικά.