Στο τραπέζι η έξοδος της Ρωσίας από τους G8

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε μια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία και η οποία ενδέχεται να αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι "θα πιέσει" τους υπόλοιπους εταίρους προς αυτή την απόφαση.

"Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα", δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ.

Η συνάντηση των G7 γίνεται μετά από πρόσκληση του Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια  που γίνεται στη Χάγη (φωτ). Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθούν κυρώσεις και στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνοδος κορυφής της G8 δεν θα λάβει χώρα στη Ρωσία φέτος.

Μιλώντας από την Ολλανδία όπου βρίσκεται, ο Κάμερον είπε ότι είναι "απολύτως σαφές" ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του Ιουνίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. 

Στην G7 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία ενώ αναμένεται να παραστούν και οι ηγέτες της ΕΕ.

Σήμερα, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν για άλλη μία φορά την έντονη ανησυχία τους για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την ανατολική και νότια Ουκρανία και προειδοποίησαν τη Μόσχα για νέες κυρώσεις, σε περίπτωση περαιτέρω εχθρικών ενεργειών. 

"Πρέπει να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση και στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα ήταν εντελώς απαράδεκτο να προχωρήσει περισσότερο εντός του εδάφους της Ουκρανίας και ότι αυτό θα πυροδοτούσε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες. Πρέπει να είναι πολύ σαφές αυτό" είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον. 

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιο πρόθυμες να κινηθούν στην κατεύθυνση της χρήσης επιθετικών, τιμωρητικών δράσεων όπως είναι η επιβολή κυρώσεων" δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς.