Malaysia: Δύο αντικείμενα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι αυστραλιανό πλοίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου εντοπίσθηκαν τα δύο αντικείμενα, ένα κυκλικό γκριζοπράσινο και ένα ορθογώνιο χρώματος πορτοκαλί, και ελπίζει ότι θα μπορέσει να τα ανασύρει εντός των επομένων ωρών, καθώς αυστραλιανό αεροσκάφος που συμμετέχει στις έρευνες για το εξαφανισμένο μαλαισιανό αεροσκάφος εντόπισε τα δύο νέα αντικείμενα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό

Κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι εντόπισε σειρά αντικειμένων που επέπλεαν στην περιοχή των ερευνών, αλλά αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν κατόρθωσε να τα βρει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, το πλήρωμα κινεζικού αεροσκάφους είχε από το πρωί της Δευτέρας, ζώνη ώρας Κίνας, στο οπτικό του πεδίο δύο λευκά, τετράγωνα αντικείμενα, που πλέουν στον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό.

Οι παρατηρητές από το αεροπλάνο έστειλαν μήνυμα ότι ένα κινεζικό παγοθραυστικό πλησιάζει στην περιοχή και συνεννοείται με το Κέντρο Επιχειρήσεων της κεντρικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, τα δύο αντικείμενα, εκ των οποίων το ένα φέρεται να μοιάζει περισσότερο με πολυγωνικό παρά με τετράγωνο ως προς το σχήμα του, απέχουν αρκετά τετραγωνικά μίλια το ένα από το άλλο επάνω στην επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού.

Ο Independent αναφέρει ότι πρόκειται για την ίδια περίπου χωρική περιοχή όπου έγιναν ορατά πρώτα από τον αυστραλιανό και έπειτα από τον κινεζικό δορυφόρο.

Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, ενδεχομένως μέσα στις επόμενες 24 ώρες να έχει επιτευχθεί η περισυλλογή τους, ώστε να λυθεί το μυστήριο, καθώς στην περιοχή πλησιάζει αυστραλιανό πλοίο, όπως αναφέρει το καναδικό CBC.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από το ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Ilyushin Il-76 που έχει σταλεί από τις κινεζικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται με τη συμμετοχή πολλών χωρών και είχε φθάσει σε αυστραλιανή βάση ήδη από το Σάββατο για να απογειωθεί για τις επιτόπιες έρευνες το πρωί της Δευτέρας, σε ζώνη ώρας Αυστραλίας.

Κινέζικα και ιαπωνικά αεροσκάφη προστέθηκαν τη Δευτέρα στη διεθνή επιχείρηση. Σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη θάλασσα μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής φέρεται πως έχουν εντοπιστεί από δορυφόρους μεγάλα αντικείμενα, ωστόσο οι ομάδες αναζήτησης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τα ανακτήσουν.

Ένα θαλάσσιο κομμάτι 2.500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ είναι το σημείο που πιθανόν θα είχε συντριβεί το αεροπλάνο εάν συνέχιζε να πετά έως ότου εξαντληθούν τα καύσιμά του.

Βάσει εικόνων που έχουν σταλεί από κινεζικούς και πρόσφατα γαλλικούς δορυφόρους, η περιοχή αναζήτησης έχει περιοριστεί σε 59.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον γαλλικό δορυφόρο, η περιοχή αναζήτησης φέρεται πως είναι 850 χιλιόμετρα βόρεια από αυτή που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες, πληροφορία η οποία εγείρει ερωτήματα για το αν πρόκειται για τις ίδιες γεωγραφικές συντεταγμένες, για τις οποίες μιλούσαν οι κινεζικές Αρχές.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ναυτικού της Αυστραλίας αναφέρει ότι το σημείο όπου βρίσκονται τα αντικείμενα "επανυπολογίζεται", χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Η ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes αναμετέδωσε το πρωί της Δευτέρας (ζώνη ώρας Ελλάδος) ότι το κινεζικό πρακτορείο Xinhua εκτίμησε ότι τα δύο ευρήματα βρίσκονται 1.500 μίλια μακριά από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας.

"Δεν είναι στην περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως το πιο πιθανό σημείο όπου βρίσκεται το σκάφος", δήλωσε ο Τρας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.