Μπορεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να σχολίασε σε πρωινή εκπομπή ότι "θα είναι για γέλια να μην περάσει η συμφωνία για το γάλα", όμως φαίνεται πως οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και τις προωθούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς του γάλακτος... κάθε άλλο παρά γέλια προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο.
Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί πλέον σοβαρά αριθμητικά προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, αφού μετά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του, στη λίστα προστίθενται βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κάνουν σοβαρές καταγγελίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων
Από το ΠΑΣΟΚ την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το γάλα εξέφρασαν σε κατηγορηματικό ύφος οι Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής. Ο κ. Μωραΐτης μάλιστα, μετά τους υπαινιγμούς που άφησε την Πέμπτη για “εικονική διαπραγμάτευση” της κυβέρνησης με την τρόικα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, επανήλθε σήμερα υποστηρίζοντας ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν δημοσιοποίησει τις θέσεις τους.
Όμως και ο Πάρις Κουκουλόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στη συγκεκριμένη διάταξη, δηλώνοντας πως “θα δούμε τις τελικές διατυπώσεις σε όλα τα θέματα, και όχι μόνο στο γάλα. Πιθανόν να εντοπιστούν κάποια προβλήματα”.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά: “Η ρύθμιση για το γάλα δεν περνάει. Ξεχάστε το”.
Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, αντίθετοι εμφανίζονται ο Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Γιώργος Βλάχος.
Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντά πάντως με εκτενές ενημερωτικό σημείωμα, υποστηρίζοντας πως παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς γάλακτος έχει οδηγήσει σε ακριβές τιμές για τον καταναλωτή, μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων και μείωση της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, και άρα πρέπει να αλλάξει.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα περιλαμβάνεται ως άρθρο στο νομοσχέδιο που περιέχει όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα και αν τελικά οι μέχρι τώρα διαφωνούντες βουλευτές δεν ψηφίσουν τη διάταξη, τότε οι 153 ψήφοι της κυβέρνησης μειώνονται κάτω από τις 151.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος αντιδρά στην κυβερνητική απόφαση για επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος έως και 11 ημέρες, ενώ αν καταψηφίσει, θα αποχωρήσει παράλληλα και από την κυβερνητική θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ανεπηρέαστος από τις αντιδράσεις, ξεκαθαρίζοντας αυστηρά πως "όλα θα γίνουν κανονικά, όπως πρέπει" και σχολιάζοντας ότι είναι “άδικο και στενάχωρο” την ώρα που η Ελλάδα κινείται για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες.