Πρωτοβάθμια Υγεία: Πότε θα αρχίζουν οι γιατροί να εξετάζουν ασθενείς

Παραμένει χωρίς γιατρούς στη δεύτερη ημέρα λειτουργία του το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα κατά τόπους πολυϊατρεία -πρώην του ΕΟΠΥΥ- έχουν στελεχωθεί μόνο με διοικητικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, έχουν παραδοθεί στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες -οι οποίες αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους- παρουσία του συνόλου των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών που έκαναν αίτηση ένταξης στο νέο σύστημα αν και έχουν ένα μήνα διορία για να κλείσουν τα ιατρεία τους και να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης διακοπής δραστηριότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ, διαφορετικά απολύονται αυτοδικαίως.

Περνώντας σε αυτό που ενδιαφέρει τους ασφαλισμένους, οι γιατροί των 120 πολυϊατρείων θα αρχίσουν να δέχονται ασθενείς μάλλον από την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου.

Σε πρώτη φάση οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργήσουν με περίπου 800 διοικητικούς και 2.500 - 3.000 υγειονομικούς υπαλλήλους.

Στην ουσία παραμένει άγνωστος ο αριθμός των γιατρών που χρειάζονται για το ΠΕΔΥ και για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, αφού πρόσβαση στην Περίθαλψη Υγείας θα έχουν πλέον τόσο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όσο και οι ανασφάλιστοι.

Η Αττική ανήκει στις περιοχές, που δεν προκύπτει να αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, καθώς αρκετοί είναι οι γιατροί που έκαναν αίτηση. Πρόβλημα εντοπίζεται στις ΥΠΕ Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, καθώς ελάχιστοι γιατροί έκαναν αίτηση.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας σε όλους του διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών διευκρινίζεται ότι, έως ότου ολοκληρωθεί η ενοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, δε θα πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ προκειμένου να εξεταστούν.

Οι 2.679 γιατροί, που δεν έκαναν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ και έμειναν εκτός συστήματος, προτιμώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους, υπάρχει περίπτωση να συμβληθούν κι εκείνοι στο σύστημα, ωε εξωτερικοί γιατροί, αν το σύστημα χρειαστεί να απορροφήσει περισσότερα άτομα, από κάθε ειδικότητα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγή".