Η ενδιαφέρουσα και άγνωστη σε πολλούς ιστορία
Η ιστορία των παλιών δημόσιων κτηρίων της Ελλάδας είναι συχνά πολύ πιο πλούσια και σύνθετη απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Αρκεί να διαβάσεις ιστορίες και γεγονότα και να καταλάβεις πόσο διαφορετικά ήταν όλα ακόμη και στις παραμικρές τους λεπτομέρειες πριν από κάποια χρόνια. Ακόμη και πίσω από την κατασκευή κτηρίων όπως τα νοσοκομεία κρύβονταν μεγάλες προσπάθειες, δυσκολίες ακόμη και έρανοι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ένα ελληνικό νοσοκομείο στην Αττική το οποίο είχε φτιαχτεί στα τέλη του 1800 με πανελλήνιο έρανο. Ο λόγος για το Παίδων Αγία Σοφία.
Το νοσοκομείο στην Αττική που είχε φτιαχτεί με πανελλήνιο έρανο
Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία κατασκευάστηκε το φθινόπωρο του 1896 σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί λίγους μήνες νωρίτερα ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Πετράκη. Εκτός όμως από την παραχώρηση του οικοπέδου, καθοριστικής σημασίας ήταν και το πού βρέθηκαν τα χρήματα για την ανέγερσή του.
Η πρωτοβουλία για την κατασκευή του ανήκε στην πριγκίπισσα Σοφία αλλά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έγιναν με πανελλήνιο έρανο. Αρχικά λειτούργησε εκεί η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης ενώ τον Ιανουάριο του 1900 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του νοσοκομείου. Μέσα σε 60 μέρες το νοσοκομείο είχε ήδη 16 κλίνες και έγιναν και τα επίσημα εγκαίνιά του.
Τον Απρίλιο του 1900 εισήχθη για νοσηλεία το πρώτο άρρωστο παιδί. Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία που στηρίχθηκε στα χρήματα από τον ελληνικό έρανο για να κατασκευαστεί θα αποτελούσε στο μέλλον ένα από τα πλέον ιστορικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το νοσοκομείο αυτό στην Αττική επιτάχθηκε για να περιθάλψει τραυματίες πολέμου και το 1914 οι γιατροί του συμμετείχαν στην κατ΄ οίκον νοσηλεία των Μακεδόνων προσφύγων.
Η προσφορά του νοσοκομείου ήταν καταλυτική στον παιδικό πληθυσμό της χώρας. Κατά τη δεκαετία του 1980 προστέθηκαν νέα τμήματα στο νοσοκομείο ενώ τη δεκαετία του ’90 ιδρύθηκε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, όπως αναφέρει το exploringgreece.