Συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών

Η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (Single Resolution Mechanism, SRM), στην οποία κατέληξε σήμερα το πρωί η ελληνική Προεδρία με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπει την ταχύτερη κεφαλαιοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών (Single Resolution Fund, SRF), μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση του Ταμείου με το ποσό των 55 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από εισφορές των τραπεζών, θα γίνει σε 8 έτη αντί των 10 ετών που προβλεπόταν αρχικά (με βάση την απόφαση του Ecofin τον περασμένο Δεκέμβριο).

Το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την αρχή από όλες τις χώρες και το 70% μετά από τρία χρόνια.

Ωστόσο, το Ταμείο δεν θα μπορεί να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εφόσον εξαντληθούν τα κεφάλαιά του.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη κίνηση της διαδικασίας για το κλείσιμο μίας τράπεζας, περιορίζοντας τη δυνατότητα των υπουργών των χωρών να αμφισβητήσουν την κίνηση αυτή.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.