Όλα όσα προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα

Παροχές, φρέσκο γάλα 11 ημερών, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και επανέλεγχο μέτρων μετά τις ευρωεκλογές προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Πιο αναλυτικά:

Διάθεση 500 εκατ. ευρώ

Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, οικογένειες που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα και ένστολοι με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ θα αποδοθεί το «κοινωνικό μέρισμα» των 500 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο του ποσού 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους ένστολους και τα υπόλοιπα στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων.

Ομαδικές απολύσεις

Συμβιβασμός μέχρι το Σεπτέμβριο υπάρχει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει αναβαθμισμένο ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας στην έγκριση των απολύσεων, διατήρηση του υπουργικού βέτο και αξιολόγηση του συστήματος τον Σεπτέμβριο από το ΔΓΕ το οποίο έχει αναλάβει και τη μελέτη για τη συγκριτική ανάλυση με τα συστήματα που ισχύουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αρχικώς το υπ. Εργασίας είχε προτείνει το ισχύον σύστημα να διατηρηθεί ώς τον Δεκέμβριο και όχι μέχρι το φθινόπωρο.

Τριετίες

Η συμφωνία προβλέπει να διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη του 2016, με την προϋπόθεση να υπάρξει μείωση 50% στις προσαυξήσεις των τριετιών μόνο για τις νέες προσλήψεις υπαλλήλων που είναι μακροχρόνια άνεργοι, προκειμένου να λειτουργήσει το μέτρο ως κίνητρο

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Από την 1η Ιουλίου θα υπάρχει μισθολογική αύξηση 1% από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ . Το όφελος αυτό αντιστοιχεί, επί παραδείγματι, σε αύξηση 10 ευρώ για μισθωτό με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ.

Κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες θα είναι από 1ης Ιουλίου οι εργοδοτικές εισφορές. Το αντίστοιχο όφελος της επιχείρησης για μισθό 1.000 ευρώ θα είναι 29 ευρώ.

Για να καλυφθεί το κενό στα ταμεία θα διατεθούν 340 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Φάρμακα

Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να επανεξεταστεί το ζήτημα της διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός ιδιωτικών φαρμακείων. Προχωρά η κατάργηση του σημερινού ποσοστού κέρδους των φαρμακείων για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία ωστόσο θα συνεχίσουν να πωλούνται αποκλειστικά εντός φαρμακείων. Ως ανώτατη τιμή καθορίζεται η σημερινή που έχει το κάθε ΜΥΣΥΦΑ, και η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει έως το 2016.

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, από το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαίωναν χθες ότι δεν επικράτησε η πρόταση του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση που θα έδινε το δικαίωμα σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο να ανοίγει φαρμακείο.

Γάλα

Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες.

Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.

Ως προς τα βιβλία, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δε θα ισχύει η ενιαία τιμή και στα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

Ληξιπρόθεσμα

Εντός του 2014, θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά εφέτος θα διατεθούν 2,8 δις. ευρώ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Άστεγοι

Για τη σίτιση και τη στέγαση των αστέγων θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ.